Povežite se s nama

Vijesti

Prostor na Pećinama za djecu na rubu siromaštva nominiran za EUmies nagradu Europske komisije

Objavljeno

na
„Moje mjesto pod suncem“, prostor na riječkim Pećinama za program socijalne inkluzije djece ispod ruba siromaštva, a čiju je obnovu podržala i Primorsko-goranska županija, nominiran je za EUmies nagradu Europske komisije i zaklade Mies van der Rohe za 2024. godinu.

EUmies predstavlja najprestižniju nagradu u Europskoj Uniji za arhitekturu. Pritom se posebna pozornost posvećuje trenutnim izazovima s kojima se građani, arhitekti, klijenti, developeri i donositelji političkih odluka suočavaju u kontekstu europskoga Green deala. Glavni ciljevi postižu se putem razumijevanja preobrazbe okoliša Europe – prepoznavanje i poticanje izvrsnosti i inovacije u području arhitekture, postizanje što održivijega okoliša, razmjene ideja i iskustava o novim pristupima održivosti te promicanje okolišne, društvene i ekonomske svijesti putem arhitekture, krajobrazne arhitekture, urbanoga planiranja i dizajna.

Sama nominacija veliko je priznanje za mladi tim riječkih stručnjaka koji su radili na ovome projektu. Uz arhitekticu Idu Križaj Leko, u projektu su sudjelovali i Ana Boljar, Damijan Sobol Turina, Enia Kukoč, Kristijan Mamić, Marin Nižić i Ariana Sušanj.

„S obzirom da se radi o važnoj arhitektonskoj nagradi, ovo je svima veliko priznanje i čast. Gledajući 362 izabrana projekta iz cijele Europe ili unutar 10 izabranih iz Hrvatske, ovo je rijedak primjer arhitekture namijenjen socijalno ugroženim skupinama, koja uz to nije stambene funkcije, što jesu neki od nominiranih primjera. Ova je specifičnost očito prepoznata i u arhitektonskoj artikulaciji samog prostora“, naveo je tim autora.

Dodaju da se posebnost ove nominacije ogleda se i u načinu na koji je izgrađeno “Moje mjesto pod suncem”. Projekt nisu naručili privatni investitori, nije financiran europskim novcem ili javnim sredstvima, već je tijekom 2020. i 2021. godine udruga CeKaDe iz Rijeke provela nacionalnu donatorsku kampanju kako bi prikupili 300.000,00 eura za potpunu adaptaciju i uređenje prostora na Pećinama, a koju je podržala i Primorsko-goranska županija.

Podsjetimo, Primorsko-goranska županija osigurala je Sveučilištu u Rijeci, koje je ustupilo prostor udruzi, 300 tisuća kuna za sufinanciranje adaptacije i pružila dodatnu financijsku podršku uređenju kroz sufinanciranje nabave didaktičke slikovnice „Moje mjesto pod suncem“ u iznosu od 24 tisuća kuna. Osim što je sufinancirala uređenje prostora, PGŽ sufinancira i samu provedbu ovoga programa za što je Udruzi u 2021. godini osiguran iznos od 44.500 kuna iz Proračuna.

Kampanji su se pridružila i brojna poznata lica i brojni građani i tvrtke. Kampanju je nosila pjesma „Iskra“ Damira Urbana, a u spotu kampanje sudjelovali su i Rade Šerbedžija, Gabi Novak, Maja Seber, Aleksandar Stanković, Janko Popović Volarić, Nina Violić i Saša Antić. Logo čitave kampanje je izradio svjetski poznati dizajner Mirko Ilić, koji je uz Slavenku Drakulić i Rujanu Jeger izradio i interaktivnu slikovnicu Moje mjesto pod suncem, koja promiče toleranciju.

Nagrada EUmies osnovana je 1987. godine i dodjeljuje se svake dvije godine. Same nominacije nisu posljedica otvorenoga poziva na natječaj za nagradu, već su nominirani izabrani od posebnoga žirija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže