Povežite se s nama

Vijesti

Prosvjednici iz više europskih država protiv proširenja LNG terminala na Krku

Objavljeno

na
Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb pozvala je sve koji se protive najavljenom proširenju LNG terminala na otoku Krku da se pridruže njihovom današnjem prosvjednom maršu u Spomen parku Sv. Mikul u mjestu Omišalj (pored rotora).

“Proširenje terminala najavljeno je u jeku klimatske krize i pratećeg klimatskog kaosa koji posljednjih mjeseci obara sve temperaturne rekorde te uzrokuje ekstremne i učestale vremenske nepogode čime se produbljuje ovisnost o fosilnim gorivima.

Naime, ukapljeni prirodni plin (engl. liquified natural gas) fosilno je gorivo kao i svako drugo, što znači da svaka faza njegove ekstrakcije (destruktivnom metodom frackinga), ukapljivanja, transporta cijevima, LNG brodom, uplinjavanja, ponovnog transporta cjevovodom i izgaranja u elektrani odnosno uporabe u industrijama poput proizvodnje plastike ili industrijskih gnojiva ispušta staklenički plin metan u atmosferu, značajno ‘dolijevajući ulje’ na klimatsku krizu.

Podsjećamo, nakon nafte i ugljena, prirodni plin treći je po redu najkorišteniji energent, što znači da je ključan za nastavak neodržive kapitalističke pohlepe za neograničenim rastom proizvodnje i potrošnje na Planeti ograničenih resursa, odnosno za održavanje statusa quo.

Zato se zemlje najveći izvoznici tog plina, poput Rusije i SAD-a, koriste njime za razne političke manipulacije i ucjene te ostvarivanje svojih imperijalističkih ciljeva. Naravno da je odatle došao i spin da je prirodni plin “tranzicijsko” i “zeleno” gorivo kako bi se održala potražnja i opravdale ogromne investicije u plinsku infrastrukturu i trgovinu.

Budući da ovaj tzv. demokratski sustav svu moć odlučivanja daje onima s najviše kapitala i političarima koji će se njime okoristiti, cijela priča obavijena je velom korupcije pa su tako nedavno procurile informacije o novoj plinskoj aferi, gomilanju zaliha plina skupo plaćenog novcem građanstva, koji se onda preprodavao po smiješno niskim cijenama.

Inicijativa Extinction Rebellion Zagreb, kao i druge okolišne inicijative, iskazivala je protivljenje planu izgradnje i proširenja kapaciteta terminala te ovim maršem, jakim pokretom i međunarodnom solidarnošću možemo još snažnije suprotstavljati takvim štetnim projektima i graditi pokret za klimatsku pravdu “odozdo”.”, ističu organizatori u svom priopćenju.

Prosvjedu su se pridružili sudionici iz nekoliko europskih država, a sve je nadzirao veliki broj policajaca. Unatoč tome veći broj prosvjednika uspio je ući u krug prostora koji bi inače trebao biti strogo čuvan i nedostupan.

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram