Povežite se s nama
Jučer je nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću na području naselja Draga u Rijeci. Na mjestu događaja policija je obavila očevid, a prema dosadašnjim saznanjima počinitelj je iz kuće otuđio više komada raznog nakita. Hrvatski državljanin, starosti 55 godina ovim je kaznenim djelom oštećen za tridesetak tisuća kuna.

Iako idealne zaštite nema, policija i ovom prilikom podsjeća građane na neke od mjera samozaštite koje su besplatne, a počiniteljima mogu otežati ili ih onemogućiti u počinjenju ovakvih kaznenih djela:
– zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
– ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
– ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
– ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
– ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni
– ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni
– novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
z- apišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
– novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
– spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
– ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
– ukoliko je kazneno djelo počinjeno ništa ne dirajte kako ne bi uništili korisne tragove te odmah nazovite najbližu policijsku postaju ili telefon 192!