Povežite se s nama
Djelatnici prometne policije u petak, 20. svibnja između 10 i 12 sati u gradu Rijeci proveli su akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Akcija je provedena u suradnji s Prometnom školom iz Rijeke i Autoklubom Rijeka, s ciljem razvijanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka budući su pješaci i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom trajanja akcije učenici Prometne škole Rijeka na devet riječkih raskrižja bilježili su „savjesne” i „nesavjesne” vozače te tako nadzirali poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima.

Provedenom analizom prikupljenih podataka utvrđeno je kako je manje od 40% vozača propustilo pješake na pješačkim prijelazima. Najviše vozača, 70,5 % pješake je propustilo u ulici Žrtava fašizma pored Osnovne škole Nikole Tesle, dok je najmanje vozača, njih 28,1%, pješake propustilo u Ulici Nikole Tesle.

Iz navedenih podataka može se zaključiti kako su rezultati „ljubaznosti u prometu“ nepovoljni, odnosno da i dalje veliki broj vozača ne poštuje prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Kao što je spomenuto, učenici su zabilježili registarske oznake „savjesnih vozača“ te će slučajnim odabirom biti izabrano njih troje koje će Autoklub Rijeka nagraditi članstvom u Hrvatskom autoklubu.

Provedena akcija jedna je od preventivnih aktivnosti, koju provodi prometna policija kako bi i na ovaj način utjecala na promjene u ponašanju svih sudionika u prometu te radi povećanja ukupne sigurnosti u prometu na cestama.