Povežite se s namaPrema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije oko 20 milijuna ljudi danas je slijepo zbog bolesti rožnice koja bi se mogla izliječiti transplantacijom rožnice. Rožnica je prednji prozirni dio oka. Ukoliko inače zdravo oko zadobije bolest ili ozljedu rožnice, pacijent gubi vid. Transplantacija rožnice je operacija u kojoj se bolesna, ozlijeđena rožnica zamijeni sa zdravom, doniranom ljudskom rožnicom. Danas je ta vrsta operacije najčešće izvođena transplantacija tkiva. Godišnje se u Americi i u Europi napravi oko 40.000 operacija, u Hrvatskoj oko 150, a uspješnost je izvrsna, u nisko rizičnih pacijenata čak preko 95%. To je općenito najuspješniji oblik transplantacije, nakon koje većina bolesnika treba samo lokalnu terapiju kapljicama, bez sustavne imunosupresivne terapije. Tako visoka uspješnost transplantacije postoji zbog toga što je rožnica „imunološki privilegirano tkivo“, a u takvim se tkivima reakcija odbacivanja stranog tkiva događa vrlo rijetko.

Operacija transplantacije rožnice do sada se obavljala samo u Zagrebu, u državnim kliničkim bolnicama i privatnoj klinici «Svjetlost», a 20. srpnja 2017. učinjena je prva transplantacija rožnice u KBC-u Rijeka. Operacija je obavljena kod bolesnice koja ima rožničnu bolest keratokonus – inače jednu od najčećih bolesti zbog koje se izvodi transplantacija rožnice, a koja zahvaća mlade i radno sposobne osobe. Budući da je transplantacija rožnice bila gotovo jedina operacija zbog koje su očni bolesnici riječke bolnice morali putovati u Zagreb, ovo je itekako pozitivna vijest za mnogobrojne bolesnike u regiji kojima je bolest rožnice oduzela vid.

Ova zajednička aktivnost stručnjaka iz KBC-a Rijeka pod vodstvom doc. dr. Maje Merlak i prof. dr. Ive Dekaris iz Specijalne bolnice «Svjetlost» u Zagrebu, rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje riječkih oftalmologa i stručnjaka «Svjetlosti» kako na polju edukacije tako i u razmjeni kliničkih iskustava. Imajući u vidu da je prva transplantacija bubrega u Hrvatskoj učinjena u Rijeci još 1971. pod vodstvom prof. Vinka Frančiškovića, odlično je saznanje da se jedan novi oblik transplantacije, ona kojom možemo vratiti bolesniku vid, također uvrstila u spektar usluga koje pruža riječka bolnica – pionir transplantacije u našoj zemlji.

Povijesno gledano, u Hrvatskoj se transplantacija rožnice obavlja već godinama, no suvremeni i danas jedino dozvoljiv pristup – transplantacija rožnice s donorskim tkivom čija je kvaliteta testirana u očnoj banci, provodi se od 1995. godine, kada je zaslugom prof. Nikice Gabrića i prof. Ive Dekaris otvorena prva očna banka u Hrvatskoj, tada u Bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu. Danas se donorsko tkivo provjerene kvalitete pribavlja iz hrvatske očne banke smještene u KBC-u Rebro, pa je tako i rožnica predviđena za prvu «riječku» transplantaciju pribavljena iz te očne banke. Smisao očnog bankarstva jest u tome da se svaka donorska rožnica prije same transplantacije procijeni pod mikroskopom radi potrebnih medicinskih parametara kvalitete, te se valjano testira zdravstveno stanje donora kako bi se isključila mogućnost prijenosa bilo kakve infekcije na primatelja rožnice.