Povežite se s namaNajava koja je stigla iz Centra za mirovne studije kako bi Rijeka trebala biti jedan od hrvatskih gradova u koji će biti preseljen dio od ukupno 1.617 izbjeglica koji su napustili ratom zahvaćena područja uglavnom u Iraku i Siriji izazvala je vrlo velik interes u najvećem gradu Kvarnera.

Iako državne institucije novosti o toj temi otkrivaju na kapaljku, prema najnovijim informacijama prve izbjeglice trebale bi stići u Hrvatsku već tijekom srpnja. Nakon što u Zagrebu u hotelu Porin budu registrirani i prođu još neke određene procese, kreće njihova selidba po najvećim hrvatskim gradovima, što uključuje i Rijeku.

Tijekom prve polovice ljeta radit će se tek o manjem ukupnom broju izbjeglica, njih manje od 100, ali i dalje stoji obveza Hrvatske da ih u svoju državu primi ukupno 1.617.

“Stići će nam izbjeglice koje trenutno borave u kampovima u Turskoj, Grčkoj i Italiji. Trenutno se donosi akcijski plan za njihovu integraciju u naše društvo. Oni će proći tečaj hrvatskog jezika, ali proći će i još neke procese koji će im pomoći prilikom pronalaska zaposlenja. Nakon kraćeg boravka u hotelu Porin u Zagrebu gdje će se upoznati s Hrvatskom, rasporeditće se u Zagreb, Split i Rijeku. Tražit će im se smještaj u državnim stanovima ili onima koji se nalaze na tržištu. Integracija će biti dosta loša, očekujemo mnogo problema”, rekla je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije prilikom gostovanja na Hrvatskom radiju.