Povežite se s nama

Vijesti

Prvi dan međunarodne konferencije o zdravstvenom turizmu u Crikvenici izazvao veliki interes

Objavljeno

na
Luksuzni Hotel Miramare u Crikvenici domaćin je prestižne dvodnevne konferencije Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT) . Najnoviji trendovi i inovacije u zdravstvenom turizmu, glavna je tema 11. izdanja konferencije.

„Povezivanje različitih institucija i ustanova pokazao se kao uspješan model koji dodatno prezentira Kvarner, ali i cijelu Hrvatsku. Ova konferencija ima snažnu nacionalnu komponentu. S ponosom mogu objaviti da je Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera s Ministarstvom  zdravstva i Ministarstvom turizma i sporta potpisao sporazum o suradnji u području daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. “  – rekao  je Vladimir Mozetič, predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera. Klaster je to koji okuplja članstvo iz redova medicinskog, turističkog i sveučilišnog sektora te pratećih usluga – sve s ciljem stvaranja konkurentnog zdravstvenog turizma u destinaciji. Upravo su oni, uz Turističku zajednicu Grada Crikvenice, organizatori CIHT-a. „Jako smo sretni što smo danas ušli u novo desetljeće CIHT konferencije. Zadovoljstvo je veće time što su se ove godine priključila oba ministarstva, Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo zdravstva, i puno snažnije ušla u konferenciju – organizacijski i sadržajno. Čuli smo zanimljive informacije o njihovim aktivnostima na temu zdravstvenog turizma jer svi znamo da je zakonodavni okvir jako važan, kao i podrška institucija tom cijelom sektoru. Veselimo se još jednom, sutrašnjem danu, novim predavanjima i druženju s vrhunskim stručnjacima u području zdravstvenog turizma.“ – naglasila je Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice. 

Ministartsvo turizma i sporta godinama podupire Crikvenica International Health Tourism Conference (CIHT). Daljni razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj i njima je, kao i organizatorima konferencije, jedan od glavnih fokusa. „Potencijal razvoja zdravstvenog turizma prepoznali smo kroz značajna osigurana financijska sredstva, gotovo 100 milijuna eura je na raspolaganju za razvoj zdravstvenog turizma, koji će, vjerujem pridonijeti onome što svi želimo, a to je ravnomjerniji razvoj turizma u Hrvatskoj te cjelogodišnji turizam.“ – rekao je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta. 

Na početku konferencije, u uvodnim govorima, sudionicima se obratila Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministartsva zdravstva: „Zdravstveni turizam je proizvod s visokim potencijalom. Mi smo već sada prepoznata destinacija na području dentalne medicine, estetske medicine, oftamologije, ortopedije pa i onkologije. Uz sve prirodne ljepote, u narednom razdoblju moramo i dalje stavljati fokus na kvalitetu usluge, stručan kadar te dugu tradiciju. “

Nakon pozdravnih govora službeni dio konferencije nastavio se u istom tonu jer je prva tema bila daljni razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj. Uz već istaknute prilike, predavač Slavko Štefičar (Ministarstvo turizma i sporta) istaknuo je važnost promocije: „Bez promocije nema ničega. Koliko god imamo dobar proizvod, ako nemamo dobar marketing, ne možemo postići rezultate koje želimo.” 

Konferencija se nastavila atraktivnim temama. Jedna od tema koja je posebno pobudila interes sudionika bila je šumska terapija. Ideja je nastala 1982. u Japanu, a riječ je o terapijskoj šetnji šumom čiji je cilj povezati se s prirodom i na taj način se osloboditi stresa. „Ona ima mnoge pozitivne učinke na organizam. Riječ je o preventivnoj metodi koja poboljšava spavanje, rješava nas stresa te pozitivno psihički utječe na pojedinca.“ – objasnio je Aleksandar Racz sa Zdravstvenog sveučilišta u Zagrebu. Jedan od istaknutih ciljeva je proširiti ponudu šumske terapije u sklopu zdravstvene turističke ponude. 

Anandaraman Sharma, voditelj Odsjeka za Panchakarmu prestižnog indijskog instituta-  All India Institut of Ayurveda predstavio je metodu korištenja Ayurvede u liječenju kožnih bolesti. Prikazao je slučaj muškarca koji je imao velikih problema s psorijazom, a nakon tretmana Ayurvede simptomi ove bolesti su mu se povukli. Uslijedilo je zanimljivo predavanje Indranoshee Das, direktorice nacionalnog Ayush Direktorata iz Indije o pozitivnom utjecaju joge na zdravlje. 

Predavanja su obogaćena panel raspravom koju je moderirao Ivan Rendulić, direktor RexRea iz Zagreba. 

Drugi dan konferencije s novim zanimljivim predavanjima započinje sutra u 10 sati. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže