Povežite se s nama

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“, u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris u periodu od 12. do 14. listopada ove godine, organizira prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom „Smoqua“, za sudionike/ice iz zemalja regije.

Smoqua je zamišljena kao regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci za sudionike/ice iz zemalja bivše Jugoslavije. U provođenje programa uključene su udruge, kulturne ustanove te istaknute osobe s područja queer i feminističke kulture iz lokalne zajednice i regije. Ovo je prva godina održavanja i želja im je da festival opstane i nadograđuje se tijekom narednih godina.

Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba. Posjetitelji/ice će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture.

Osnovni koncept je propitivanje slobode/a u odnosu na višestruke opresije – društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne – jesmo li kao pojedinci/ke slobodni/e da živimo svoje identitete (razvijamo ih, nadgrađujemo, dekonstruiramo)? Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala ukazuje na ova pitanja i bavi se problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje. Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog „pokreta otpora“. U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Tiskara Adria print, Bordel La Grotta, Vinarija vina Legović, navode iz udruge Lori u svom priopćenju.