Povežite se s nama

Vijesti

Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj

Objavljeno

na


Izložbom Prvih pet predmeta prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka predstavlja nove akvizicije novoosnovane Civilne muzejske zbirke koje su dijelom fundusa Muzeja postale temeljem prijedloga i odabira građana.

Izložba će zbog epidemioloških razloga biti predstavljena samo medijima, a javnosti prijenosom uživo: 4. rujna 2020. u 12 sati na poveznici  https://www.facebook.com/ppmhp/

Izložba će se moći razgledati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka do 5. listopada 2020.

Osnivanjem Građanskog muzejskog vijeća (GMV) u siječnju 2019. godine, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja prvi je u Hrvatskoj implementirao praksu sudioničkog upravljanja u muzejima. Osnivanjem GMV-a započeo je s procesom demokratizacije, intenzivirao je svoju prilagodbu potrebama zajednice, a i prikupljačkoj djelatnosti počeo je pristupati na drugačiji način. Javnim pozivom građanima Kako želimo da nas buduće generacije pamte?odlučio je s građanima podijeliti odgovornost odabira baštine vrijedne čuvanja u muzejima.

Građani su bili pozvani predlagati predmete koji su u skladu s UNESCO-ovim i ICOM-ovim preporukama  o potrebi zaštite, ne samo materijalne, već i nematerijalne baštine u muzejima. Zamolili smo naše sugrađane da fotografijom, video/audio snimkom ili zapisom, dokumentiraju neki fragment nematerijalne baštine iz vlastita okruženja – običaj, vještinu, pjesmu, ples, ritual, pojavu, vjerovanje, znanje ili sjećanje. Tako su se građani aktivno uključili u proces pretvorbe svekolike pojavnosti duhovnog stvaralaštva u nove muzejske predmete koji se čuvaju za budućnost.

Putem digitalne platforme Muzeja građani su predložili ukupno 11 predmeta koje su podržali s ukupno 166 glasova. Pet prijedloga s najviše glasova je odabrano.

Muzej će svake godine ponoviti Javni poziv te zajedno s građanima stvarati prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj.

Program se provodi u okviru projekta Europskog socijalnog fonda naziva “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” (UP.04.2.1.04.0182) u suradnji s petero partnera –  Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram