Povežite se s namaKrajem protekog tjedna iz gradske uprave u Rijeci objavili su prilično očekivanu informaciju kako se u puna tri mjeseca koliko je bio otvoreni javni natječaj za davanje u koncesiju Titovog broda Galeb nitko nije javio.

Očito su i oni koji su imali određen interes za taj  brod koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske smatrali kako je cijena od približno deset milijuna eura za razdoblje od 30 godina ipak prevelika, pogotovo kad se uzme u obzir stanje Galeba. Za usporedbu, spomenimo kako se cijela zgrada pošte na Korzu prodaje za pet milijuna eura.

No, Prvi April je ipak sve “preokrenuo”, dva hrvatska dnevna lista odlučila su se sa svojim čitateljima našaliti upravo na tu temu.

Večernji list tako izvještava da Titov brod želi čelnik Ruske Federacije. “Iako je izgledalo kako neće biti zainteresiranih za tridesetogodišnju koncesiju Titova broda Galeb, u posljednji tren javio se investicijski fond blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji ga želi urediti i staviti u funkciju. Kako doznajemo, Putin je osobno kao veliki obožavatelj Josipa Broza tražio da se uloži u Galeb, na kojem će ploviti Jadranom”, javlja Večernji.

Novi list s druge strane javlja kako zapravo ruski milijarder Roman Abramovič želi Galeba: “Njegov se dolazak u strogoj tajnosti priprema već nekoliko dana. Noćas je trebao privatnim zrakoplovom sletjeti na krčki aerodrom, potom, bez vidljive, ali itekako prisutne policijske pratnje otići u omišaljsku lučicu u koju je, isto tjekom noći, trebala uploviti 163 metra duga i 1,2 milijarde dolara vrijedna superjahta “Eclipse”. U luci bi ih dočekalo vodstvo Općine Omišalj te neki riječki gospodarstvenici, a onda bi se “Eclipse” trebala uputiti u Rijeku, točnije u riječku luku. Do “Galeba”, na kojem bi se trebao održati sastanak čelnih ljudi Rijeke i ruskog megabogataša. Sastanak na kojem bi, vrlo lako, “Galeb” mogao promijeniti i vlasnika i matičnu luku.”

Oronuli Galeb u koji je Grad Rijeka uložio već nekoliko milijuna kuna kako bi ga spasio od potpune propasti ipak će i dalje, nažalost, morati čekati neka bolja vremena. Njemu zasad ni Prvi April ne može pomoći…