Povežite se s nama

Fiuman Plus

Putopis Nene Pavinčića: Khao Sok – tajlandski tajni vrt

Objavljeno

naO Tajlandu, egzotičnoj državi jugoistočne Azije, zna se mnogo. Čak i onima koji je još posjetili nisu, jedna od prvih pomisli na spomen iste biti će Bangkok, sex turizam, rajske plaže… i u pravu su. Bezbrojni putopisi koji nas vode u „zemlju osmijeha“ mogu se svesti na zajednički nazivnik – romantični Koh Samui, Pattaya i Phuket kao centri raspuštenog noćnog života, Chiang Mai, Pai i „golden triangle“ na sjeveru, obiteljski Krabi s James Bond otokom u Phang Nga zaljevu te frenetični glavni grad Bangkok. 

No postoji i jedan sakriveni i ne toliko razvikani zeleni dragulj Tajlanda, mjesto gdje priroda nesebično pokazuje svu svoju ljepotu oblikovanu u jednu od najstarijih prašuma na svijetu. Bajkoviti vrt iz kojeg se ponosno uzdižu praiskonske vapnenačke litice sa kojih „puca“ pogled na slikovito jezero i doline – KHAO SOK NACIONALNI PARK.

Ovaj 22. po redu osnovani tajlandski nacionalni park otvoren je 1980. godine, a smjestio se u unutrašnjosti južnoga Tajlanda, između najpoznatijih turističkih središta, Phuketa i Andamanskog mora sa zapadne strane, Krabija sa južne te Koh Samuia sa istočne. U prilog velikom bogatstvu flore i faune na ovom području veličine 739 km2, ide i najveća godišnja količina padalina unutar države od čak 3500 mm. Najkišnija razdoblja su između svibnja i studenog, a temperature se kreću od 20 do 33 C. Najbolje razdoblje za posjetiti park je između prosinca i ožujka. 

Cheow Lan jezero u suton

Koincidencija je dovela do toga da se tijekom proteklog stoljeća ovaj vrlo osjetljivi prirodni ekosustav uspio zaštiti od utjecaja čovjeka. Naime 1944. godine smrtonosna je epidemija poharala ovu regiju, a malobrojni preživjeli su se iselili. Izgradnjom glavne prometnice 1961.godine, a koja spaja istočnu i zapadnu obalu, intenziviralo se obrađivanje zelenih površina, sječa stabala te miniranje zbog rudarstva što je počelo ozbiljno štetiti ovom području. Spas je došao sedamdesetih godina kada su se tajlandski studenti pridružili komunističkim pobunjeničkim skupinama te postavili uporište baš ovdje budući da je bilo idealno za skrivanje i vođenje gerilskog rata. Između 1975. i 1982. godine ove paravojne formacije na distanci su držale i drvosječe i rudare i lovce. Da nije bilo ove sedmogodišnje okupacije, Khao Sokova prašuma bi možda nestala na isti način kao i većina tajlandske divljine – u dimu.

A sada kada smo se upoznali s područjem, krenimo u obilazak istog. Povezanost Khao Sok NP je prilično dobra bilo da dolazite iz smjera Phuketa, Krabia ili Surat Thania. Busevi i kombi prijevozi voze svakodnevno , a ja sam se uputio motorom iz Krabija na put od 150 kilometara. Motor je općenito izvrsno prijevozno sredstvo na Tajlandu ali ga ne preporučam ako nemate višegodišnje iskustvo, sigurnosti radi. Česte su fatalne nesreće u kojima sudjeluju turisti na motorima radi loših cesta, suprotnog smjera vožnje te glavnog prometnog pravila da pravila nema. Za smještaj najidealnije turističko selo je Khao Sok sa mnoštvom simpatičnih drvenih kućica, restorana i agencija u kojima ćete pronaći sve što vam je potrebno za kvalitetno ispuniti vrijeme, a ovdje se nalazi i glavni ulaz u NP. Apartman u kojem sam odsjeo nalazi se u okruženju šume, a cijena je bila 450 kn za četiri noći sa doručkom. Budilica vam nije potrebna jer cvrčci i skakavci održavaju svoj koncert dok je pjev ptica, uz mnoštvo ostalih neidentificiranih zvukova, najintenzivniji u jutro. Khao Sok je prvenstveno odredište za ljubitelje divljine, a kajakarenje, splavarenje, biciklizam, treking samo su neke od aktivnosti uz koje ćete pobliže upoznati prašumu te uživati o ovom krajoliku. Cijena ulaznice u NP je 60 kn, a uz nadoplatu svakako preporučam noćni dvosatni safari uz stručnog vodiča koji će vam ukazati na živopisne kukce, otrovne škorpione, goleme paukove mreže, zmije na granama te tarantulu sakrivenu u rupi drveta koja je i nama sramežljivo pozirala.

Uz sva moguća šuškanja kojima ste okruženi te mrkli mrak kroz koji se probija samo svjetiljka na vašoj glavi, ovo je uistinu osjećaj koji trebate doživjeti. Inače Khao Sok NP je izuzetno bogat florom i faunom. 48 vrsta sisavaca, 311 vrsta ptica, preko stotinu i pedeset različitih zmija, a od toga 48 otrovnih, te bezbroj kukaca čini ovo područje pravim životinjskim carstvom. Procjenjuje se da ovdje živi oko pet posto svih svjetskih životinjskih vrsta. Tigar, leopard, slon, malajski medvjed, kraljevska kobra, piton….samo su neke od veličanstvenih životinja koje ovdje obitavaju i koje ćete teško vidjeti, ali zato su različite vrste primata garantirane. Languri su gotovo pa zajamčen prizor dok se ekipno prebacuju sa grane na granu te vas oduševljavaju akrobatskim vještinama. Ovo mjesto je stanište i najvećeg cvijeta na svijetu – raflezije koja u promjeru može narasti do 90 cm i biti teška čak 7 kg.

No smaragdni dragulj unutar prašume starije čak i od Amazone je jezero Cheow Lan Lake površine 165 km2 iz kojega se poput duhova uzdižu stotine nazubljenih vapnenačkih vrhunaca, a najviši do čak 960 m. Čini se nevjerojatnim da nešto ovakvo zapanjujuće može biti umjetna tvorevina ali jezero je nastalo kao posljedica izgradnje brane 1982.godine., potopilo se pet sela i tako se stvorila tajlandska Atlantida. Jezero u okruženju ovakve šume izaziva strahopoštovanje ali budi i avanturistički duh istraživanja pa svakako morate barem jednu noć prespavati na plutajućim kućicama što je neponovljiv i povlašten doživljaj. Za to preporučam Smiley lake house – agenciju koja vam za 500 kn organizira prijevoz iz Khao Soka do jezera, vožnju tzv.longtail gliserima do 23 km udaljenih plutajućih kućica, hranu, noćenje, vožnju gliserom za vrijeme romantičnog zalaska sunca te čekanja istog na obzoru ranom zorom.

Dodatna ponuda je i kajak kojim možete istraživati skrovite dijelove jezera te se i okupati u vodi stalne temperature od 28 C. U cijeni je bio i poludnevni treking izlet do spilje Nam Talu Cave do koje se pješke trebalo probijati dva kilometra kroz prašumski teren. Ovo je naplavna spilja u koju je zabranjeno ulaziti za vrijeme kiše, a pogotovo u kišnoj sezoni. Stvari smo odložili u nepropusne vreće te ušli u avanturu koja definitivno nije za plašljive i klaustrofobične. Opremljeni samo kupaćima te svjetiljkom na glavi, nedaleko od ulaza oduševljava nas svjetlucanje po podu. Kao da je posuto dijamantima no bile su to oči bezbrojnog mnoštva paukova. Dalje nas put, uz sve dublju vodu, vodi do dvorane gdje na stropu visi na tisuće šišmiša. Grupa se naglo utišala da im ne ometemo san te nastavljamo dalje dok se nismo našli u toliko uskim procijepima među stijenama i u vodi do grla da smo uspijevali samo jedan iza drugog lagano napredovati prema naprijed sve dok nismo ponovno ugledali svjetlost dana. Neopisivo iskustvo!

A kada navečer puni dojmova sjednete pored jezera, daleko od civilizacije i signala mobitela, gledajući obrise planinskih vrhunaca kako se ocrtavaju na smaragdnoj površini istog, u potpunosti ste ispunjeni krajolikom istovremeno i lijepim i dramatičnim. Želite li pronaći mir, povezati se sa samim sobom ili dragom osobom te spektakularnom prirodom, neka romantični i zadivljujući Khao Sok bude vaša sljedeća destinacija….. Sretan put!

Autor: Neno Pavinčić

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram