Povežite se s nama

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja jučer je u organizaciji Primorsko-goranske županije održana radionica pod nazivom „Upravljanje baštinom Claustre“. Radionica je dio projekta “Claustra”, sufinanciranog iz programa europske teritorijalne suradnje – operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013, čiji je jedan od partnera Primorsko-goranska županija.

Cilj projekta je revitalizacija povijesnog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije, odnosno prepoznavanje, zaštita, očuvanje i predstavljanje zajedničke kulturne baštine u pograničnom području te osvješćivanje kulturnog identiteta na lokalnoj razini kako bi se stavio u funkciju turističke privlačnosti i gospodarskog razvoja.

Na radionici su sudjelovali brojni dionici iz Hrvatske i Slovenije koji su vezani za revitalizaciju Claustre, dok su slovenski i hrvatski stručnjaci iz područja arheologije i turizma govorili o dosadašnjim radovima u okviru projekta “Claustra”, o rezultatima projekta te općenito o kreativnosti, inovativnosti i održivosti u kulturnom turizmu.

Projekt “Claustra” započeo je u siječnju 2014. godine, a traje do rujna ove godine. Cilj projekta je revitalizacija povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije, odnosno prepoznavanje, zaštita, očuvanje i predstavljanje zajedničke kulturne baštine u pograničnom području te osvješćivanje kulturnog identiteta na lokalnoj razini kako bi ga se stavilo u funkciju turističke privlačnosti i gospodarskog razvoja.

Vodeći partner u projektu je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije dok su ostali partneri Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Udruga Žmergo i Primorsko-goranska županija. Za provedbu projektnih aktivnosti osiguran je proračun od 604.200,48 eura, od čega Primorsko-goranska županija sudjeluje s ukupnim proračunom od  102.325,20 eura, sa 85% čine bespovratna sredstva Europske unije.

Claustra Alpium Iuliarum predstavlja najveći građevinski i vojno-obrambeni sustav kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji. Sustav je izgrađen u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.

Projekt je omogućio izvođenje zajedničkih preventivnih istraživanja na nepristupačnom šumovitom terenu i usklađivanje konzervatorskih polazišta, a u nastavku je predviđen zajednički rad na evidentiranju, dokumentiranju, valorizaciji, registraciji,  zaštiti i predstavljanju javnosti ovog jedinstvenog sustava.