Povežite se s nama

Vijesti

Radnicima Autotroleja vraća se stara plaća, neka prava se i povećavaju

Objavljeno

na


U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je svečanost potpisivanja Kolektivnog ugovora za radnike KD Autotrolej.

Ugovor su potpisali predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotrolej Rijeka Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata Primorsko-goranskih komunalaca Alen Bartulac te direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš.

Novim kolektivnim ugovorom, koji vrijedi godinu dana s mogućnošću produženja, prava radnika Autotroleja zadržana su razini proteklog kolektivnog ugovora, a neka od prava su i povećana. Između ostaloga, od 1. studenog zaposlenicima Autotroleja plaća se vraća na stari iznos, bez smanjenja od 10%.

Potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, kao predstavnik većinskog vlasnika KD Autotrolej, čiji su vlasnici i drugi gradovi i općine o okruženju. Gradonačelnik je čestitao upravi Autotroleja i predstavnicima sindikata na uspješno završenim pregovorima koji su doveli do potpisivanja kolektivnog ugovora.

„Iskreno zahvaljujem svim zaposlenicima, a pogotovo vozačima koji su od početka epidemije koronavirusa iznijeli vrlo veliki teret kroz svoj odgovorni rad. To posebno ističem u kontekstu činjenice da se Autotrolej kao društvo našao u nezavidnoj situaciji, ne svojom krivicom, ali ni krivicom vlasnika. Nije tajna da smo imali nekoliko faza problema“, kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je kako se prošle godine pojavio problem nedostatak vozača, što je djelomično riješeno kroz selektivno povećanje plaća vozačima, da bi u ožujku zbog proglašene epidemije koronavirusa nastupio prvo potpuni prekid javnog gradskog prijevoza, a nakon toga početak vožnje s minimalnim voznim redom, kako je to tada zahtijevao nacionalni stožer civilne zaštite.

Kolektivni ugovor i novi autobusi preduvjet za normalno poslovanje Autotroleja

„Takva situacija značila je gubitak u poslovanju Autotroleja od oko 19 milijuna kuna. U tom razdoblju, za razliku od nekih privatnih tvrtki, Autotrolej nije ostvario nikakve subvencije od države, čak ni za mjeru očuvanja radnih mjesta. Potpore je počeo dobivati tek u srpnju, za poslovanje u lipnju, a bez ikakve potpore za ranije mjesece. U tom trenutku je bilo upitno poslovanje same tvrtke i uprava je poduzela određene korake, koji nažalost nisu bili popularni. Jedan je bio smanjenje plaća i nekih drugih prava, uvođenje čekanja tijekom kojega se dobivalo 70% te, nažalost, dijelu zaposlenika koji su radili na određeno vrijeme, nisu produženi ugovori, jer jednostavno za njima nije bilo potrebe“, pojasnio je gradonačelnik Obersnel.

„Radnici Autotroleja podnijeli su veliki teret, kako u materijalnom dijelu, tako i u svom svakodnevnom poslu. Radi se o poslu koji zahtijeva puno strpljenja i odgovornosti, jer voziti autobuse nije lako, kako prolaziti kroz gužvu na riječkim ulicama, tako i susretati se s putnicima koji imaju i grube reakcije“, zahvalio je gradonačelnik vozačima Autotroleja.

Gradonačelnik je istaknuo kako su potpisivanjem ovog ugovora te skorim dolaskom nova 54 autobusa, čime će prosječna starost Autotrolejevog voznog parka pasti na 6 godina, stvoreni uvjeti da komunalno društvo može normalno poslovati, uz pretpostavku da opet ne dođe do obustave prometa.

Bartulac: Ovim kolektivnim ugovorom radnici su dobili sigurnost

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš zahvalio se socijalnim partnerima na konstruktivnom radu i strpljenju, a gradonačelniku na podršci.

„Nije bilo jednostavno bilo ići u novi kolektivni ugovor u ovoj teškoj situaciji i zbog toga smo čekali mjesec dana da se malo bolje iskristalizira poslovna situacija kako bi dobili što kvalitetniji kolektivni ugovor, što smo i uspjeli“, kazao je Kontuš.

Predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotrolej Rijeka Mateo Mavrić kazao je kako su pregovori bili kratki i konstruktivni.
„Uspjeli smo se dogovoriti na obostrano zadovoljstvo i jedino što se nadam da ćemo ovim kolektivnim ugovorom smanjiti fluktuaciju vozača i još više podignuti uslugu prijevoza“, kazao je Mavrić.

Predsjednik Sindikata Primorsko-goranskih komunalaca Alen Bartulac zahvalio se gradonačelniku na podršci, a upravi Autotroleja što je imala mudrosti i senzibiliteta u teškoj situaciji potpisati kolektivni ugovor. Ovim su kolektivnim ugovorom radnici dobili sigurnost, naglasio je.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram