Povežite se s nama

Vijesti

Radovi na gradilištima u Viškovu napreduju po planu, evo kakvo je stanje na terenu

Objavljeno

na

Jedna od najvećih investicija u komunalnu infrastrukturu u povijesti Općine Viškovo dobro napreduje. Riječ je o velikom zahvatu na dionici ceste Mladenići-Ronjgi, jednoj od najfrekventnijih prometnica na području Viškova.  Radovi koji su počeli u kolovozu prošle godine obuhvaćaju rekonstrukciju prometnice s izgradnjom nogostupa, kolničke konstrukcije,  javne rasvjete, oborinske odvodnje,  DTK mreže, prelaganje  niskonaponske i srednjenaponske elektroenergetske mreže, uređenje  bočnih priključaka na cestu, izgradnju  kanalizacijske mreže te  izgradnju odnosno zamjenu vodoopskrbnog cjevovoda. Ukupna procijenjena vrijednost svih radova iznosi nešto manje od 19 milijuna kuna s PDV-om. Radove zajednički financiraju Županijska uprava za ceste Primorsko goranske županije,  Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o.Rijeka i Općina Viškovo.  Također, dio radova na niskonaponskoj i srednjenaponskoj elektro mreži izvodi HEP ODS d.o.o. Radi se o značajnom i složenom infrastrukturnom projektu koji je, zbog svoje specifičnosti vezano za kontinuiranu opskrbu vodom, električnom energijom te uvjet da se promet mora nesmetano odvijati za vrijeme radova, podijeljen u 3 poddionice.

„Radovi se trenutno odvijaju na sve tri poddionice, ali u različitim fazama. Na trećoj poddionici najbliže Ronjgima postavljene su sve podzemne instalacije komunalne infrastrukture te se ovih dana kreće s izgradnjom priključaka na mrežu stambenih objekata. Na drugoj poddionici ostalo je još 70-ak metara grubih iskopa za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Na prvoj poddionici najbliže Mladenićima postavljene su sve vodovodne instalacije i kanalizacijska mreža  te se priprema prelaganje niskonaponske i srednjenaponske elektroenergetske mreže  i DTK mreže te izvedba oborinskog kolektora sa pročišćivačima. Na sve tri pooddionice izvode se radovi na formiranju prometnice kao što je izvedba parapetnih i potpornih zidova a ti radovi na trećoj podionici su u završnoj fazi.   Također se izvode radovi na proširenju prometnice. Svi radovi odvijaju se uz poštivanje sanitarno-higijenskih mjera. Kako bi se poštivale i mjere  socijalne distance radnici su podijeljeni u grupe i po lokacijama odnosno dionicama, upravo kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, a sve kako ne bi bilo većih zastoja u izvođenju radova. Zbog situacije s koronavirusom odnosno ograničenja u transportu i prijevozu, ponešto je otežana doprema nekih materijala, ali se gotovo svakodnevno prilagođavamo okolnostima i takve probleme nastojimo riješiti u hodu“, rekao je voditelj Odsjeka za urbanizam, komunalni sustav i ekologiju Općine Viškovo Sanjin Vranković. 

Rekonstrukcija ove prometnice koja je jedna od najprometnijih i najvažnijih u općini Viškovo izuzetno je važna jer će se dobiti moderna prometnica sigurna za promet svih sudionika u prometu osobito pješaka. Posebno je važna činjenica da će se rekonstrukcijom obuhvatiti i sve komunalne instalacije čime se stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj komunalne infrastrukture i poboljšanje komunalnog standarda naselja Mladenići. Predmetna dionica od Mladenića do Ronjgi dugi niz godina predstavlja jedan od ključnih prometnih pravaca na području Viškova, a samoj realizaciji ovog projekta prethodio je i zahtjevan postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Ujedno predstavlja glavnu komunikacijsku vertikalu između Saršona i centra Viškova, ali i poprečni pravac između Rijeke, Viškova, Kastva i Klane.

„Zadovoljna sam stanjem na gradilištu budući da gotovo svakodnevno prolazim kroz Mladeniće. Unatoč činjenici da je pandemija koronavirusa općenito smanjila gospodarsku aktivnost, to se nije pretjerano odrazilo na izvođenje građevinskih radova što je dokaz da nije sve stalo. Po realizaciji ovog projekta mještani će dobiti u jednom dijelu obnovljenu vodoopskrbu, oborinsku odvodnju, pripremu kanalizacijskog sustava, javnu rasvjetu, nogostupe. Time će ova trasa, inače jedna od najprometnijih na području Općine Viškovo kojom dnevno prometuje više od 8 tisuća vozila, postati prije svega puno sigurnija za sve sudionike u prometu“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. 

Radovi se izvode  u sklopu projekta „Proširenje sustava odvodnje Riječke aglomeracije“ koji se sufinancira sredstvima Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020. 

Realizacija još jednoga kapitalnog projekta u Viškovu zasad se odvija bez zastoja. Riječ je o izgradnji 3. faze groblja Viškovo čijom će se realizacijom dobiti 143 nova ukopna mjesta i 120 grobnih niša. Radovi na proširenju mjesnog groblja Viškovo obuhvaćaju izgradnju dvaju polja s grobnim mjestima u zemlji, pet blokova niša, oborinsku odvodnju, javnu rasvjetu, uređenje pješačkih staza te središnjeg trga novog dijela groblja. 

„Trenutno su u tijeku i betonski radovi na tri bloka niša te se paralelno betoniraju grobna mjesta u zemlji i vrše iskopi za drugo grobno polje. Ovaj tjedan dio ukopnih mjesta bit će završen i pripremljen za eventualne ukope. Radovi se odvijaju uz poštivanje svih sanitarno-higijenskih mjera te za sada nema većih problema čak ni u dopremi materijala s obzirom da su se izvođači na vrijeme pripremili. “, rekao je ispred Općine Viškovo viši stručni suradnik za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture Josip Kordić. 

Ugovorena vrijednost radova je 4.670.876,85 kn bez PDV-a. Rok za izvođenje je 150 kalendarskih dana pa bi prema dinamičkom planu trebali završiti u srpnju ove godine, navodi se u priopćenju.

„Osim novih ukopnih mjesta i grobnih niša, ovime će se završiti kompletno uređenje treće faze mjesnog groblja Viškovo. Jedna od osnovnih zadaća jedinice lokalne samouprave je osigurati što bolji komunalni standard u što spadaju i groblja te zadovoljiti potrebe naših mještana. Ovim projektom koji je vrijedan nešto manje od 6 milijuna kuna takve ćemo potrebe zadovoljiti. Ova nova ukopna mjesta bit će dostatna do izgradnje novog groblja u Bujkima“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram