Povežite se s namaRetrOpatijski festival u svoje dvije večeri koje se održavaju 6. i 7. studenog vrijednu će glazbenu ostavštinu Ive Robića i Opatijskog festivala predstaviti u novom ruhu, uz pomoć najvećih imena domaće i regionalne glazbene scene. Vječne hitove popularne glazbe u kojima su uživale brojne generacije ljubitelja događanja što je od kraja pedesetih pa do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća bilo ključna pozornica za najbolje glazbenike u novim će aranžmanima izvesti originalni izvođači, ali i njihovi nasljednici, propćeno je iz Festivala Opatija.

– RetrOpatijski festival je događanje o kojem smo razmišljali već dugo vremena, uvijek se postavljalo to pitanje kako vratiti stari retro sjaj Opatiji. Ali, nismo to htjeli napraviti na način da kopiramo ono što je bilo, nego da nam ta bogata ostavština posluži kao inspiracija za novi događaj, koji su odmah prepoznali naši partneri iz HGU, HGS-a i UNISON-a, ali i vrhunski glazbenici koji su se rado odazvali pozivu da nastupe na ovom događanju, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš na današnjoj konferenciji za medije, naglasivši da će obje večeri snimati HTV, stoga će i broj mjesta za publiku biti ograničen.

Tako će pod blještavim lusterima Kristalne dvorane hotela Kvarner, u subotu 7. studenog od 20 sati nastupiti Gabi Novak, Fosili, Aleksandra Kovač, Nina Kraljić, Goran Karan, Maja Posavec, Zorica Kondža, Pero Galić iz benda Opća opasnost, Neno Belan & Fiumens, Tereza Kesovija, Marijan Ban, Teška industrija, Manuella Brečko i vokalni sastav Akvarel. Mikrofona će se prihvatiti još dvije velike „zvijezde“, ali – voditeljske, jer će program voditi uigrani „dinamični duo“ Robert Ferlin i Mario Lipovšek.

Svima njima pridružit će se Marko Tolja, Damir Kedžo i Jacques Hoduek, glavne zvijezde prve večeri festivala nazvanoj „Mr. Morgen“ koja će se održati u petak 6. studenog na istome mjestu, također s početkom u 20 sati, i predstaviti pjesme Ive Robića, u sklopu obilježavanja 15. godišnjice smrti velikog skladatelja i glazbenika zaljubljenog u Opatiju. Na repertoaru će se naći besmrtne evergreen melodije među kojima su „Golubovi“, „Ta tvoja ruka mala“, „Sedamnaestogodišnjoj“, „Samo jednom se ljubi“, „Stranci u noći“ uz neizostavnu „Serenadu Opatiji“, u izvedbi trojice izvrsnih interpretatora i jedinstvenih vokala. Trojici „mušketira“ na sceni će se pridružiti i jedna mlada dama – Mia Negovetić, finalistica pjevačkog natjecanja Zvjezdice koja je oduševila Hrvatsku izvedbom himne na nedavnoj proslavi Dana pobjede, uz Kedžu, Houdeka i Tolju otpjevat će pjesmu „Tata, kupi mi auto“.

– Zajednički nazivnik dvije večeri je i Jazz Band HRT-a koji će u punom sastavu pratiti sve pjesme koje će se izvoditi obje večeri. Ideja RetrOpatijskog festivala bila je da glazbenici koji dosad nisu pjevali pjesme Opatijskog festivala izvedu pjesmu koja im je osobno i posebno važna, koja ih emotivno inspirira, jer nam je bilo važno da osjete to što pjevaju, kazao je glazbeni producent RetrOpatijskog festivala Olja Dešić, naglasivši da pjesme nisu coveri, nego su vjerni originalima, ali s novim i modernijim aranžmanima koje je stvaralo čak sedam vrhunskih domaćih aranžera.

Dešić je najavio i jedno iznenađenje za publiku, u „liku i djelu“ glazbenika čiji je nastup ostao među najpamtljivijim u povijesti Opatijskog festivala.

– Javio nam se jedan gost iznenađenja, koji će se naći u Opatiji i Rijeci neposredno u vrijeme kada se održava RetrOpatijski festival, ali njegovo ime morat ćete sami otkriti, poručio je Dešić.

Magija dvorane u kojoj se pisala hrvatska glazbena povijest još i danas, trideset godina nakon zadnje večeri Opatijskog festivala, opčinja domaću glazbenu scenu, stoga joj nisu mogli odoljeti niti vrhunski glazbenici uz čiju će pomoć RetrOpatijski festival donijeti novi sjaj „retro dami“. Vrijednost i važnost projekta prepoznao je i HRT koji se pridružio RetrOpatijskom festivalu, pa će dvije večeri biti emitirane u udarnim terminima televizijskog programa, a opširne reportaže iz Kristalne dvorane objavit će magazin Story.

– Događanja poput RetrOpatijskog festivala važna su za Opatiju zbog njenog statusa „grada festivala“ koji je dobila i zbog duge tradicije Opatijskog festivala na kojoj počiva ovo naše događanje. Ono se događa u posezoni, u studenom, kao lijepi povod za dolazak u Opatiju i dokaz da ovaj grad turistički živi čitave godine. Potvrda nam je i velik broj upita za ulaznice iz čitave Hrvatske, kazala je direktorica Turističke zajednice Suzi Petričić.

 

Marketing