Povežite se s namaUdruga Specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” u suradnji s udruženjem International police Association – Sekcija Hrvatska i Alpinističkim klubom “Čopalj” od 8. do 15. kolovoza organizira 7. po redu Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna. Tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinijeti zahvalna svijeća koja se nosi duž cijelog Velebita u dužini od 250 kilometara.

Velebitsko hodočašće Zahvale Majci Božjoj organizira se u čast i slavu poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i preživjelim Hrvatskim ratnicima za slobodu hrvatskog naroda, ali je ujedno i prilika za okupljanje brojnih članova obitelji hrvatskih branitelja na završnom misnom slavlju blagdana Velike Gospe u Krasnom.

Velebitsko hodočašće zahvale započinje u utorak, 8. kolovoza iz pravca Tulovih greda na južnom dijelu Velebita, odnosno od crkve sv. Franje u Podpragu, gdje je spomen ploča sa imenima 51 poginulog hrvatskog branitelja, koji su poginuli na Velebitu u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Prije polaska hodočasnika, služit će se sveta misa s blagoslovom zahvalne svijeće i hodočasnika.

Tijekom hoda od Tulovih greda do krajnjeg sjevernog dijela Velebita-Zavižana, odnosno do mjesta Krasno, hodočasnici će obići pozicije gdje su boravili tijekom Domovinskog rata i gdje se nalaze spomen-ploče poginulim pripadnicima Oružanih snaga RH i poginulim pripadnicima Specijalne jedinice policije Rijeka – Ajkula (Marino Jakominić, Bruno Bolanča i Ivica Antončić).

Na višednevno Velebitsko hodočašće cijelom dionicom od Tulovih greda do Zavižana – Krasna pod vodstvom Nenada Krasnyja krenut će samo psihofizički najspremniji hodočasnici, budući da se dnevno pješači od 12 do 14 sati. Iako se radi o vrlo zahtjevnom poduhvatu, broj sudionika koji će proći cjelokupnu dionicu najveći je od 2009. godine, kad je organizirano prvo hodočašće. U suradnji s Paragliding klubom Fobos iz Gospića, izvest će se let paragliderom s Visočice.

Završno okupljanje svih koji žele biti sudionici 7. velebitskog hodočašća Zahvale Majci Božjoj – Krasno 2017.”, započinje 14. kolovoza kada se organizirano odlazi na bdijenje u Svetište Majke Božje od Krasna, na zajedničku molitvu Majci Božjoj – “Kraljici Hrvata”.

Svi sudionici hodočašća bit će 15. kolovoza sudionici zajedničkog mimohoda do Svetišta, a potom i Svečane procesije i predaje Zahvalne svijeće.

Moja Rijeka