Povežite se s nama

Vijesti

Riječani spavali jednu noć na otvorenom i pružili podršku beskućnicima

Objavljeno

na

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Četrdesetak Riječana sudjelovalo je u akciji “Jedna noć pod zvijezdama”. Na tri lokacije – na Trgu 128. brigade i u dvorištima Kuće utočišta i Prihvatilišta Ruže sv. Franje spavali su na otvorenom u namjeri da se osvijesti nužnost podrške beskućnicima.  Rijeka jedina u Hrvatskoj sudjeluje u velikoj svjetskoj kampanji spavanja na otvorenom koja se provodi u 60 gradova u svijetu, poput Londona, New Yorka, Chicaga i Dublina.

Među Riječanima koji su odlučili spavanjem na otvorenom pomoći u rješavanju problema beskućništva bili su istaknuti pojedinci iz svijeta sporta, umjetnosti, znanosti i novinarstva.

Znanstvenik Sven Maričić rekao je da je riječ o pokazivanju empatije.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Riječku akciju pripremila je organizacija Depaul Hrvatska u suradnji s Gradom Rijeka, Primorsko-goranskom županijom, Riječkom nadbiskupijom i riječkim Centrom za socijalnu skrb.

Predsjednica Depaul Hrvatske, časna sestra Veronika Mila Popić istaknula je da je, prema podacima Hrvatske mreže za beskućnike i 14 prihvatilišta za beskućnike, u našoj zemlji oko 2000 “apsolutnih beskućnika”. Oni se nazivaju i ulični beskućnici, a to su oni bez ikakva smještaja. No, ako se tomu pribroje osobe s neodgovarajućim smještajem, beskućnika bi u Hrvatskoj moglo biti i 10.000.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

– U globalnoj kampanji, među kojima je i Rijeka, želi se do 2030. radikalno smanjiti ili potpuno ukloniti beskućništvo, rekla je Popić.

Akcija na Trgu 128. brigade HV-a počela je sinoć prigodnom prodajom zimske primorske maneštre koju je pripremila kuharica Srđana Jevtić. Prihod od prodaje namijenjen je za pomoć beskućnicima. Nakon toga koncert su održali Adastra i Sandro Bastiančić Jegi iz grupe En Face, javljaju HRT i Hina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram