Povežite se s nama

Crna kronika

Riječanin nezakonito izlovio 81 kilogram morskih krastavaca

Objavljeno

na


Zadarska policija zatekla je Riječanina u nezakonitom izlovu više od 81 kilograma trpova (morskih krastavaca), čija je ukupna vrijednost prema Pravilniku o naknadi šteta te zaštićene vrste oko 40 tisuća kuna, izvijestila je u srijedu policija.

Pedesetjednogodišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za prekršaj Zakona o morskom ribarstvu zatekli su službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede jučer oko 15:30 sati u Vrsima.

Muškarac je zaustavljen u osobnom vozilu Mercedes riječkih registracija, u kojem je pronađeno 5 PVC kanti s trpovima, vrstom morskih organizama čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, naveli su iz Policijske uprave zadarske.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je da je 51-godišnjak nešto ranije istog dana u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, izlovio 81,34 kilograma morskih trpova.

Također je utvrđeno da ne posjeduje potrebne dozvole (povlasticu za gospodarski ribolov), a trpove je iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama, sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea), dodaje se u priopćenju.

Time je prekršio Zakon o morskom ribarstvu te počinio prekršaj obavljanja gospodarskog ribolova bez važeće povlastice.

Tijekom nadzora 51-godišnjaku su oduzeti morski organizmi i ronilačka oprema. S obzirom na to da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni, o čemu je sastavljena službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak, priopćila je PU zadarska.

Vrijednost jednog kilograma te zaštićene vrste, prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna, dodaje policija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram