Povežite se s nama

Mozaik

Riječanka Biserka proglašena volonterkom godine i dobitnicom nagrade “Gordana Jelić”

Objavljeno

na
U subotu 5. prosinca na Međunarodni dan volontera proglašeni su dobitnici Nagrade “Gordana Jelić” za volontera godine 2020. u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Priznanje se dodjeljuje s ciljem podizanja opće razine svijesti o volontiranju koje je pokretačka snaga brojnih organizacija i inicijativa te ima pozitivan utjecaj na pojedinca i društvo. Nosi ime pokojne Gordane Jelić koja je takav utjecaj ostavila u svojoj zajednici i humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać“.

Nagrada “Gordana Jelić” za najboljeg volontera u Bosni i Hercegovini pripala je Franji Ostojiću iz Čitluka, dok je u Republici Hrvatskoj Nagrada pripala Biserki Selimović iz Rijeke.

Biserka Selimović (72), dobitnica Nagrade “Gordana Jelić” za volonterku godine 2020. u Republici Hrvatskoj, sretnu vijest primila je s velikim iznenađenjem i zahvalnošću: – Zahvalna sam voditeljici udruge Depaul s. Veroniki Popić, svim volonterima s kojima surađujem i svim korisnicima Kuće utočišta te svome sinu i unucima na podršci i razumijevanju da činim ono što volim. Kroz sve ove godine volontiranja i pomaganja spoznala sam da sam od naših korisnika puno toga primila jer se s volontiranjem uvijek više prima nego daje. Volontiranje otvara nove vidike, proširuje srce za bližnjega, uči nas nesebičnosti, prepoznavanju čovjeka i njegove potrebe te nas same čini boljim ljudima. Smisao i ispunjene našeg života je život koji živimo darujući se drugima. Vjerujem da će svatko tko odluči volontirati i darovati svoje vrijeme i talente koje ima drugima osjetiti radost, blagoslov i ispunjenje srca. Ljubav drugih možeš primiti samo ako ju daruješ i stoga pozivam i druge da krenu putem volontiranja te pronađu svoje mjesto kao što sam ga ja pronašla u udruzi Depaul Hrvatska.

Biserka je u 2020. godini i tijekom COVID-19 pandemije, koja je postavila brojne prepreke za volonterske aktivnosti, volontirala čak 607 sati. Biserka svaki vikend sudjeluje u pripremi i podjeli toplog obroka za beskućnike, a nakon toliko godina volontiranja poznaje korisnike, prati njihov životni hod i pruža im uslugu savjetovanja. Korisnici ju prihvaćaju, poštuju, zahvalni su i rado otvoreno i iskreno razgovaraju. Osim redovitog volontiranja, Biserka sudjeluje na raznim edukacijama, često pronalazi donatore i nudi kreativne ideje za prostor kuhinje i pripreme obroka. Također je bila najstariji sudionik inicijative “Jedna noć pod zvijezdama” u sklopu koje se iskazivala podrška i solidarnost s beskućnicima. Njezina prijava istaknula se po dugogodišnjem volonterskom angažmanu, predanosti, redovitosti, broju volonterskih aktivnosti u koje je uključena te činjenici da volonterka treće dobi što njezin volonterski utjecaj čini još značajnijim i vrjednijim divljenja.

Odluku o dobitnicima priznanja je donijelo povjerenstvo od 5 članova: Matea Pandurić, tajnica humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać“ i voditeljica Službe za financije, administraciju i projekte; Radmila Gašpar, višegodišnja članica Odbora, dugogodišnja ravnateljica Centra za socijalni rad Široki Brijeg, prijateljica pok. Gordane Jelić; Željko Miškulin, predsjednik humanitarne udruge “Branitelj pomaže branitelju“ iz Vukovara i jedan od pokretača palijativne skrbi za hrvatske branitelje; Ljerka Bralo, prošlogodišnja pobjednica izbora za najboljeg volontera u 2019.g. u Bosni i Hercegovini, dugogodišnja članica udruge Svjetlo iz Viteza, pokretač mnogih inicijativa i volonterskih akcija; Josipa Galić, prošlogodišnja pobjednica izbora za najboljeg volontera u 2019.g. u Republici Hrvatskoj, odgajateljica u učeničkom domu Marija Jambrišak u Zagrebu, istaknuta humanitarka, iza koje su na desetke humanitarnih akcija u kojima su sudjelovale stotine ljudi, od Zagreba do Afrike.

Ovogodišnju Nagradu “Gordana Jelić“ izradila je akademska grafičarka i profesorica likovne kulture Iva Zeljko Pešorda.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije, dodjela nagrade „Gordana Jelić“ za najbolje volontere u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj odgođena je i održat će se naknadno, ovisno o epidemiološkim prilikama, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

Humanitarna udruga “Fra Mladen Hrkać“ osnivač je Lokalnog volonterskog centra „Pomozimo zajedno“, a u aktivnost izrade i dodjele nagrade provodi se i u sklopu istoimenog projekta koje sufinancira Ministarstvo rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

O nagradi Gordana Jelić

Humanitarna udruga “Ffra Mladen Hrkać“ dodjeljuje nagradu “Gordana Jelić” istaknutim pojedincima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske za sudjelovanje u organizaciji i provedbi volonterskih aktivnosti čime se značajno doprinosi poboljšanju kvalitete života korisnika ili općoj dobrobiti zajednice, aktivnom uključivanju građana u društveno odgovorna događanja te u konačnici razvoju humanijeg i solidarnijeg društva.

Nagrada nosi ime “Gordana Jelić” u čast preminule profesorice psihologije i pedagogije iz Širokog Brijega čiji volonterski doprinos i angažman u radu humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ je nemjerljiv. Profesorica Gordana Jelić je inicijator i začetnik provedbe modela pomoći putem trajnog naloga – jednog od najvažnijih modela pomoći koji je danas temelj opstojnosti, rada i i djelovanja humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać“.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram