Povežite se s nama

Fiuman Plus

Riječanka Elena javila se iz Barcelone: Svake večeri dvije minute plješćemo hrabrim liječnicima

Objavljeno

na

Ulice Barcelone su se ispraznile


Riječanka Elena Barbieri nedavno je s Kvarnera otputovala u Barcelonu, no sad se neočekivano našla usred jednog od najvećih svjetskih žarišta pandemije koronavirusa.

Kakav je život trenutno u jednom od najatraktivnijih europskih gradova opisala je u svom osvrtu za Fiuman:

“Barcelona, glavni grad Katalonije, se smatra kao vodeći španjolski grad u turizmu, ekonomiji, sportu, edukaciji i modi. Grad snova, rekli bi njezini stanovnici, koji nikad ne spava.

Prije skoro mjesec dana sam se doselila natrag u Barcelonu s ciljem da upišem diplomski na jesen ovdje. Smatram da kao većina ljudi, nisam shvaćala ozbiljnost situacije, te mjere opreza koje će biti poduzete vezano za koronavirus.

Na početku mjeseca se još uvijek moglo uživati u šetnjama uz more, jutarnjim kavicama u omiljenom kafiću, zagrljajima voljenih osoba, sunčanjem na pješčanim plažama i opskrbljenim dućanima hrane. Kao preko noći se sve to promijenilo. Španjolska vlada je bila izdala da se od 11. ožujka zatvore sve osnovne i srednje škole, pa tako i fakulteti do daljnjeg.

Elena Barbieri

Od 14. ožujka su počele biti vidljive mjere opreza: na vratima skoro svakog dućana s odjećom, restoranima i kafićima, je bio priložen znak da su zatvoreni na neodređeno vrijeme te da se zahvaljuju na strpljenju.

Ubrzo su se vijesti počele puniti naslovima da je Španjolska među prve tri države u Europi koje ima junajviše slučajeva korone virusa. Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva zabilježeno je da Španjolska ima više od 80 tisuća aktivnih slučajeva virusa te da je više od devet tisuća ljudi umrlo od kad je pandemija počela.

Napetost se počela osjećati u zraku, ulice više nisu bile pune turista s torbama punih suvenira, već su ih zamijenili policajci s maskama na licima i rukavicama na rukama. Srećom, većina firmi je omogućila rad od doma u cilju prevencije kontakta s drugim osobama, dok ostatak sektora, kao ugostiteljstvo, je dobila mogućnost 80% plaćenog dopusta dok se situacija ne stabilizira.

Unatoč velikoj promjeni načina života, španjolski narod je ostao pozitivan i veseo, te svake večeri u 20:00 se svi građani okupe na svojim balkonima i prozorima, kako bi dvije minute pljeskali i uzvikali za hrabre liječnike koji pomažu bolesnim osobama u bolnicama”, napisala je Elena Barbieri za Fiuman.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram