Povežite se s nama

Vijesti

Rijeci nagrada za najbolji “smart city” u Hrvatskoj, Opatija druga po kvaliteti života

Objavljeno

na


Portal gradonacelnik.hr u suradnji s Hanza media i Ipsos agencijom u četvrtak, 04. listopada, dodijelila je nagrade za najbolje i najuspješnije male, srednje i velike gradove u Hrvatskoj.

Rijeka je dobila nagradu kao najbolji “smart city” u Hrvatskoj, dok je Opatija završila na drugom mjestu u utrci srednjih gradova s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj. Krk je proglašen najboljim malim gradom u Hrvatskoj za gospodarstvo.

Uvevši još 2007. besplatni Wi-Fi na odabranim gradskim lokacijama kao jedan od prvih takvih primjera među hrvatskim gradovima, Rijeka se na neki način predodredila za zajedničku nagradu portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos za najbolja Smart City rješenja.

U proteklih je 11 godina, naime, prema riječima gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, grad na Rječini realizirao niz projekata s obilježjima pametnoga grada, a ukupno je od 1993. do 2017. u Rijeci evidentirano 119 pametnih projekata iz različitih područja.

– Unutar sustava grada Rijeke evidentirani su i projekti koji imaju ‘pametna’ obilježja, a koji se planiraju realizirati tijekom ove i iduće godine. Treba naglasiti da se radi o čak 131 projektu. Na tragu toga, odlučili smo se prijaviti na natječaj portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos, i to nominiranjem projekta primjene drona u prometnim projektima i ažuriranju Geoinformacijskog sustava (GIS) ortofoto podloga – ističe gradonačelnik Obersnel.

Prvi od dvaju spomenutih projekata Rijeke, primjena drona u prometnoj politici grada, proizašao je iz naglašenih prometnih poteškoća u gradu i odlučnosti gradske uprave da provede strategiju riječkog prometnog pravca.

– Gradska tvrtka Rijeka promet nabavila je dron u svrhu zračnog snimanja za potrebe prometnog projektiranja, kao i nadzora i snimanja prometa i prometnih objekata. Od Agencije za civilno zrakoplovstvo pribavljene su i sve potrebne dozvole te su obučeni operateri za njegov rad – navodi riječki gradonačelnik. U izravnoj vezi s nabavom dronova je i drugi projekt kojim se Rijeka javila na naš natječaj, ažuriranje GIS-ovih ortofoto podloga. U Geoinformacijskom sustavu Rijeke koriste se ortofoto podloge koje se obnavljaju u duljim razdobljima. No, dinamika izgradnje prometnih, poslovnih, industrijskih i stambenih objekata te gradske infrastrukture uvjetuje da se stvarno stanje neprestano mijenja, pa ortofoto podloga vrlo brzo zastarijeva.

– Dronom snimljena ortofoto snimka učitava se u GIS u svrhu trenutnog ažuriranja ortofoto podloge i njezina usklađivanja sa situacijom na terenu, pa ona putem GIS-a postaje dostupna svim zainteresiranim korisnicima. U suradnji s GIS službom Zavoda za informatičku djelatnost i tvrtkom KvarnerCAD napravljena su prva snimanja za vanjske korisnike.Trenutni projekt obuhvaća snimanje površine od 43 hektara – kažu u riječkoj gradskoj upravi te napominju da se primjenom drona u različitim poslovima gradske administracije ostvaruju značajne uštede.

Od projekata s primjenom pametne tehnologije u posljednjih desetak godina, u Rijeci, među ostalim, skreću pozornost na plaćanje usluge javnog prijevoza putem mobilne aplikacije Smartica, a parkinga putem sustava m-parking. U gradu je stvorena mreža digitalnih platformi za najave kulturnih i društvenih događanja.

Strateški plan Rijeka Pametan grad za razdoblje 2019.- 2020. donesen je kako bi, najavljuje Obersnel, i dalje nastavili planirati i razvijati projekte vezane uz koncept pametnoga grada, piše portal Novac.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.12.2023.
8.12.2023. u vremenskom trajanju od 7:00 sati do 16:00 sati izvodit će se radovi na sanaciji kolnika u Ulici Vrlije kč.br 3 i 5, odnosno (od raskrižja Glavanićeva ulica – Vrlije – Put Bože Felkera do raskrižja Vrlije – Ulica Slavka Krautzeka). Vozila će moći prometovati Ulicom Put Bože Felkera prema Trgu Viktora Bubnja.

Fiuman Plus

Društvene mreže