Povežite se s namaZa razliku od one kalendarske ili astronomske koja dolazi 20-ak dana kasnije, klimatološka jesen dolazi 1. rujna.

Ove godine, nakon brojnih vrućih dana tijekom klimatološkog ljeta, priroda je odlučila poštivati “vozni red” pa će upravo prvog dana klimatološke jeseni vrijeme nalikovati godišnjem dobu, makar kada je riječ o kiši koja stiže, iako će u početku temperature još biti visoke.

Promjena vremena bit će uvjetovana približavanjem doline sa sjeverozapada Europe s hladnom frontom. Zbog toga će tijekom petka biti promjenjivo ili pretežno oblačno s kišom te pljuskovima s grmljavinom, a oborine će mjestimice biti i obilnije. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar, posebno na otocima, a jugozapadnjak u Gorskom kotaru. Malo će osvježiti. DHMZ je kroz sustav upozorenja Meteoalarm upozorio na mogućnost jakog juga i južnog vjetra te na mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom ili obilnije kiše (i do 50 mm).

Utjecaj te doline nastavit će se i tijekom subote uz stvaranje plitkog ciklonalnog centra nad područjem Italije. Tijekom subote bit će promjenjivo oblačno uz mogućnost kiše ili pljuskova s grmljavinom, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Još će malo osvježiti, a vjetar okrenuti na jugozapadni smjer, uz naznaku jačanja bure kasno navečer.

U nedjelju će centar ciklone odmicati na jugoistok, zbog čega će se na Kvarneru vrijeme smirivati u drugom dijelu dana, a kiša će se zadržavati u Gorskom kotaru. Temperature još malo niže. Bura će biti mjestimice i jaka u prvom dijelu dana, a zatim će slabjeti.

Od ponedjeljka do četvrtka, prognostički modeli vide stabilnije i toplije vrijeme, ali ne i vruće, uz mogućnost za poneki lokalni pljusak u ponedjeljak, a konkretnija kiša uz novi pad temperatura očekuje se od četvrtka. Uz ovo ide i napomena da je prognozu moguće dati tri dana unaprijed, a sve nakon toga su izgledi vremena koji se iščitavaju na temelju trenda, a ti izgledi su itekako podložni promjeni, javlja RiMeteo.