Povežite se s namaGradu Rijeci danas je od strane Instituta za javne financije uručeno priznanje za transparentnost proračuna. Grad Rijeka nalazi se na petoj, najvišoj razini proračunske transparentnosti u ovom istraživanju, a od ukupno 127 gradova ovu razinu dosegla su još samo 24 grada. U istom vrhu transparentnosti nalazi se tek 8 od 428 općina, ali i 11 od ukupno 20 županija.

Institut za javne financije predstavio je danas  rezultate četvrtog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica provedenog na svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) i dodijelio priznanja najtransparentnijima.

U istraživanju je proračunska transparentnost lokalnih jedinica mjerena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016. Riječ je o pet ključnih dokumenata: godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015., te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. 

Nažalost, kako se u izvještaju navodi, prosječna transparentnost proračuna svih lokalnih jedinica je nezadovoljavajuća. Pritom su županije vrlo transparentne (prosjek 4,3), gradovi zaostaju (prosjek 3,05), a općine su izrazito netransparentne (prosjek 2,04). Čak devet gradova i gotovo petina općina nisu objavili niti jedan od navedenih dokumenata, no i unatoč tome, trend je pozitivan i stanje transparentnosti se popravlja, s 1,75 u prethodnom istraživanju, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja. 

Grad Rijeka nalazi se na petoj, najvišoj razini proračunske transparentnosti u ovom istraživanju, a od ukupno 127 gradova ovu razinu dosegla su još samo 24 grada.  U istom vrhu transparentnosti nalazi se tek 8 od 428 općina, ali i 11 od ukupno 20 županija.
U objavljenim rezultatima istraživanja posebno je istaknuta Edukativna proračunska online igra Proračunajme kojom Grad Rijeka još od 2011. Godine omogućava građanima upoznavanje s aktualnim proračunom, ali i aktivno sudjelovanje u planiranju proračuna za sljedeću godinu. 

U zaključcima istraživanja Institut za javne financije među ostalim navodi kako u promicanju transparentnosti i participacije građana ključnu ulogu mogu odigrati Zajednica županija,Udruga gradova i Udruga općina koje trebaju podizati svijest svojih članica (županija, gradova i općina) o značaju proračunske transparentnosti za poboljšanje komunikacije s građanima, promoviranje odgovornosti lokalnih vlasti i podizanje povjerenja građana u način prikupljanja i trošenja lokalnih sredstava.
Jednako tako, navodi se da cjelokupna javnost – građani, mediji, civilne udruge, poduzetnici, itd. – moraju i sami zahtijevati veću
proračunsku transparentnost u lokalnim jedinicama u kojima je zasad nedovoljna, te koristiti mogućnosti informiranja i sudjelovanja u onim lokalnim jedinicama u kojima je to već sada moguće. 

Uz to, Institut za javne financije navodi kako je neophodno utvrditi i primjenjivati kazne za čelnike lokalnih jedinica koje se ne pridržavaju objavljivanja nužnih proračunskih dokumenata. 

Iako razina transparentnosti proračuna u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u RH još uvijek nije zadovoljavajuća, primjeri gradova poput Rijeke koji objavljuju veliku količinu dokumenata vezanih uz Proračun kao temeljni dokument javne uprave, i omogućavaju građanima sudjelovanje u planiranju proračuna, mogu pomoći svima ostalima da jer jedino bi na taj način građani u svim lokalnim jedinicama mogli participirati u proračunskom procesu. 

Grad Rijeka