Povežite se s nama

U tjednu od 13. do 16. studenog 2017. godine održat će se prvi festival književnosti u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji pod nazivom „Rijeka riječi“. Riječ je o četverodnevnom programu u kojem će se RiLitovci, Davor Mandić, Zoran Krušvar, Enver Krivac i jedina pripadnica ljepšeg spola Tea Tulić družiti s gimnazijalcima u prostoru školske knjižnice. Ova lijepa priča financirana je iz programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a svoje mjesto pronašla je i u programu obilježavanja 390. rođendana Gimnazije.

Možda je ovdje riječ o netipičnom festivalu s netipičnom publikom, ali cjelokupna ideja, morate priznati ima smisla – približiti mladima lokalnu književnost na drugačiji način, zvuči obećavajuće.

Osim druženja s književnicima u prostoru škole, Festival će dva puta preseliti svoju lokaciju. U srijedu 15.studenog za sve učenike biti će organizirana filmska projekcija u Art kinu Croatia na kojoj će se prikazati tri kratka filma redatelja Marka Šantića koji je i sam sjedio u istim klupama Riječke gimnazije. Nakon odgledanih filmova učenici će imati priliku razgovarati s riječko-slovenskim redateljem.

Druženje s književnicima završit će se u četvrtak 16.11. u neformalnom formatu, čitanjima za javnost na kojem će se osim RiLitovaca riječkoj publici i srednjoškolcima iz ostalih riječkih škola predstaviti i mladi pisci iz Riječke gimnazije.

Misija ove festivalske priče je pokazati da književnost i književnici mogu biti doista ugodno društvo. Možda će ponekom sudioniku ovoga susreta knjiga postati važan pratitelj kroz život jer književnost nije i ne može biti sama sebi svrhom. Ona da bi postojala mora imati svoje konzumente,  strastvene čitače koji će se možda, u nekom trenutku uhvatiti  pisanja i tako zatvoriti začarani krug. No u današnje vrijeme interneta, društvenih mreža i ostalih “lakih” zanimacija koje brzo stvaraju osjećaj ugode književnost vodi neravnopravnu bitku.