Povežite se s namaHana Samaržija, učenica Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci, osvojila je srebrnu medalju na 24. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi u Gentu. U konkurenciji 44 zemlje (ukupno 100 učenika) Hana se uspela na srebrni tron svjetskog filozofskog srednjoškolskog Olimpa.

Ovogodišnja 24. Međunarodna filozofska olimpijada održala se od 12. – 15. svibnja 2016. u gradu Gentu u Belgiji. Ukupno su sudjelovale 44 zemlje svijeta, od Indije i Guatemale do Japana i Južne Koreje. Na Filozofsku olimpijadu stigle su sve najavljene zemlje, bez obzira na užasne terorističke napade koji su se dogodili prije samo sedam tjedna u Bruxellesu.

Hrvatska sudjeluje na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi od 2007. godine. Hanino srebrno odličje je najveći uspjeh naše delegacije do sad.

Do ovogodišnje srebrne medalje, Hrvatska ima osvojene dvije brončane medalje, ali i pet medalja časti, kao i jednu počasnu nagradu. Ovim srebrom Hrvatska se polagano približava skupini najuspješnijih zemalja na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Osim Hane na Filozofskoj olimpijadi 2016. godine, sudjelovala je i Hanina mentorica Vesna Rajnović, prof. (Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci), ali i učenica Valentina Runko (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga). Uz njih je bio i dugogodišnji voditelj i koordinator delegacije dr.sc. Bruno Ćurko, javlja eZadar.hr.

U Gentu su podijeljene tri zlatne medalje. Dvije zlatne medalje osvojili su predstavnici Južne Koreje (što se nikad do sad nije dogodila, da jedna zemlja uzme dvije zlatne medalje). Treći zlatni olimpijac je predstavnik Turske. Uz Hanu srebrno odličje dobili su predstavnici Indije i Rumunjske.

Tema ovogodišnje Olimpijade bila je „Rat i mir”. Uz radni filozofski program, sudionicu su imali priliku posjetiti mali belgijski gradić Yper i prisjetiti se tužnih događaja od prije 100 godina koji su se dogodili na poljanama Flandrije. Na tim poljanama za vrijeme Prvog svjetskog rata, u četiri velike bitke život je izgubilo 400 000 vojnika. Filozofski olimpijci su posjetili njemačka i engleska groblja, bivše ratne crte razgraničenja, mjesto gdje se prvi put u povijesti upotrijebio plin Iperit kao moćno ratno oružje.