Povežite se s nama
Riječka umjetnica i performerica Tajči Čekada ne prestaje šokirati svojim jedinstvenim propitivanjima svijeta koji nas okružuje, a za potrebe umjetnosti sada se dala u izradu prehrambenih proizvoda od, ni manje ni više, ljudskog mlijeka, javlja portal 100posto.

Na izložbi “Eko eko ljudsko mlijeko”, koja se danas otvara u Labinu te će posjetiteljima biti ponuđeni napitci i namazi koji su spravljeni od stopostotnog ljudskog mlijeka! Svježe ljudsko mlijeko EkoEko, čokoladni namazi i napitci od svježeg ljudskog mlijeka, EkoTella – čokoladni namaz s organski uzgojenim lješnjacima, kakaom i svježim ljudskim mlijekom i  EkoCaffe – hladni napitak od kave i svježeg ljudskog mlijeka, moći će se, uz ostale proizvode na bazi ljudskog mlijeka, kušati u Kulturnom centru Lamparna.

Mlada umjetnica kaže kako će na početku izložbe biti predstavljen 18-minutni video u kojem su faze projekta.

“U prvoj fazi pratimo moju avanturu prikupljanja ljudskog mlijeka. Vozim se automobilom i prikupljam mlijeko od 13 dojilja s područja Rijeke i okolice. U drugoj fazi pripremam proizvode, napitke i namaze, na imanju OPG Jeričević, a u trećoj i četvrtoj fazi proizvode od ljudskog mlijeka nudim na kušanje na sajmovima zdrave hrane”, opisuje umjetnica.

Kaže kako je bilo poorebno dosta truda kako bi prikupila mlijeko od dojilja.

“Uglavnom sam ih pronalazila na Facebooku, ali sam objavila i oglas u kojem sam tražila dojilje s viškom mlijeka, ne precizirajući o čemu se radi. Znam da ima tih dojilja koje imaju viška, pa ga često izdajaju i bacaju.  Javljale su mi se dojilje koje su mislile da imam malo dijete, a nemam mlijeka. Javljale su mi se i one koje su mislile da imam rak, jer se u posljednje vrijeme proširilo vjerovanje kako ljudima na kemoterapiji pomaže ljudsko mlijeko. Kad sam im rekla o čemu se radi i zašto trebam njihovo mlijeko, 13 dojilja pristalo mi ga je dati i pritom se snimiti”, iznosi Riječanka. Nije, kaže, očekivala da će se toliko dojilja odazvati akciji, pa je sakupila čak osam litara ljudskog mlijeka.

Kaže kako je cilj koncepta propitivanje ljudskog odnosa prema mlijeku u cjelini. Tako se, kaže, ne može načuditi zašto je kravlje i kozje mlijeko OK, a ono je namijenjeno teletu ili kozliću. S druge strane, ljudsko mlijeko koje je, kako kaže, jedino svojstveno čovjeku, nalazi se u zoni zgražanja. Čekada naglašava kako je ljudsko mlijeko dokazano primjerenije za konzumaciju.

Puno je slađe od, recimo, kravljeg i manje zasićeno bjelančevinama. Sastoji se od 87,2% vode, 7 % ugljikohidrata, 4 % mliječne masti, 1,5 % bjelnčevina i samo 0,3 % elemenata u tragovima. Za razliku od kravljeg, kojega svakodnevno pijemo, ljudsko mlijeko sadrži samo 1,2 % albumin-proteina, što ga čini lako probavljivim i mekanim. U majčinom su mlijeku sadržani lecitin i visoki udio aminokiseline taurina, što su bitni preduvjeti za razvoj djetetova mozga. Ljudsko mlijeko, za razliku od kravljeg, ima veći i balansiraniji udio minerala i vitamina, navodi Tajči za portal 100posto.