Mozaik
Riječka placa, ribarnica i lokalni proizvođači oduševili ekipu Tri trilje
Turistička zajednica grada Rijeke, u suradnji sa zajednicama Riječkog prstena, ugostila je ekipu portala Tri trilje, iza kojeg stoje Rene Bakalović, Ana Ugarković i Ivan Živković – Žika.
Cilj posjeta bio je predstaviti gastronomsko bogatstvo Rijeke i Riječkog prstena te najaviti događanja koja će se održavati u sklopu titule Kvarner – Europska regija gastronomije.
Rene Bakalović poznati je gastronomski novinar, kritičar i promotor vrhunske hrane i vina, Ana Ugarković vrhunska je chefica, autorica brojnih kuharica i voditeljica kulinarskih emisija, dok je Ivan Živković – Žika, javnosti poznat kao novinar i redatelj.
Istražujući ljude i priče koji čine srce ovog kraja, ekipa je posjetila Rijeku, Kastav, Viškovo, Kostrenu, Kraljevicu, Čavle, Jelenje i Bakar. Sve je započelo u Rijeci, subotnjeg jutra, kada je Ana Ugarković na riječkoj ribarnici birala svježe namirnice za ručak koji je pripremala na Trsatskom kaštelu. Spremala se tjestenina, s kvarnerskim škampima i sušenim rajčicama, jelo koje je spojilo okuse mora i tradicije.
Riječka placa i ribarnica oduševile su ekipu Tri trilje bogatstvom ponude, šarmom povijesnog paviljona ribarnice te živopisnom atmosferom prepunom ljudi uz tipični riječki šušur. Impresionirani su iznimnom koncentracijom restorana i bistroa koji, smješteni u uličicama oko tržnice, nadopunjuju jedinstveni urbani gastronomski doživljaj kao mjesto gdje se na nekoliko koraka mogu osjetiti svi okusi i mirisi Rijeke.
U sklopu posjeta, ekipa Tri trilje obišla je i Kuću Halubajskega zvončara, Poljoprivrednu zadrugu Dolčina u Bakru, Kuću Belice te siranu Frankulin, gdje su im predstavljeni lokalni proizvodi i specijaliteti. Bila je to prilika da se predstave autohtona jela poput palente kompirice, grobničkog sira, baškota, lokalna pića poput craft piva Gajetanska odnosno Škveranka, Bakarska vodica i Belica. Istovremeno su se isprobali specijaliteti restorana Zvončar (Viškovo), Aerosteak (Čavle), Kukuriku (Kastav), Anić (Kostrena) i konobe Fran Krsto Frankopan (Kraljevica), koji su pokazali raznolikost i kvalitetu ponude cijelog područja. Osim toga oduševljeni su i ponudom restorana Kamov koji se nalazi u sklopu Grand Hotela Bonavia.
Članovi ekipe Tri trilje istaknuli su kako ih je posebno dojmila autentičnost Rijeka i Riječkog prstena, područja koje na autentičan način povezuje more i kopno, nudeći široku paletu jela pripremljenih od svježe ribe, domaćih sireva i mesnih specijaliteta, do vina, pjenušaca i craft piva. Pohvalili su predanost lokalnih ugostitelja i proizvođača koji kroz svoja jela i proizvode čuvaju autohtone recepte i gastronomsko nasljeđe Kvarnera.











