Povežite se s nama

Vijesti

Riječka policija najavila pojačanu kontrolu motociklista

Objavljeno

na

Foto: Zoran Matusan


Sunčano i toplo vrijeme pogodovalo je ljubiteljima vožnje mopeda i motocikala koji, povećanim sudjelovanjem u prometu, sudjeluju i u većem broju prometnih nesreća.

Tijekom 2023. godine, zabilježen je veliki porast smrtnog stradavanja vozača i putnika na mopedima i motociklima i to 76 u 2023. godini, u odnosu na 56 u 2022. godini, što je više za 20 osoba, odnosno 35,7 % u odnosu na 2022. godinu.

Dosadašnji tijek 2024. godine, također, su obilježila stradavanja osoba na mopedima i motociklima te je do danas smrtno stradalo 29 motorista, u odnosu na 21 u istom razdoblju prošle godine, što je više za osam osoba ili 38,1%.

Iz svega navedenog, vidljivo je značajno povećanje, kao i da se svaka četvrta smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici motocikala i mopeda često i su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu. Međutim, najčešće zbog svog neodgovornog ponašanja i sami sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

U posljednjih pet godina skrivili su više od polovice (58,8%) svih prometnih nesreća u kojima su sudjelovali, prilikom čega više od 2/3 (68,1%) nesreća s poginulim osobama.

I proteklih tjedan dana, kada je smrtno stradalo šest vozača motocikla, ukazuje nam na opasnosti koje navedene kategorije sudionika mogu očekivati svojom povećanom prisutnošću, stoga će policija u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzor vozača motocikala i mopeda s ciljem suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači navedenih kategorija.

Tijekom nadzora prvenstveno će se kontrolirati prekršaji prekoračenja brzine kretanja vozila, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, isteka valjanosti prometne dozvole, tehničke neispravnosti vozila, korištenja vozila čija snaga prelazi propisanu jačinu, oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog obilaženje, pretjecanja i mimoilaženja, upravljanja prije stjecanje prava, propisnog postavljanja i vidljivosti registarske oznake, kao i svi drugi prekršaji kojima vozači mopeda i motocikala dovode u opasnost prvenstveno sebe, ali i druge sudionike u prometu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže