Povežite se s nama

Mozaik

Riječka rektorica prva ovogodišnja Kino kustosica Art-kina: Odabrala Kratke rezove Roberta Altmana

Objavljeno

na

Arhiva


Prva je ovogodišnja kino kustosica Art-kina rektorica Sveučilišta u Rijeci i filozofkinja Snježana Prijić-Samaržija koja je za publiku odabrala remek-djelo Roberta Altmana Kratki rezovi, na programu 17. siječnja u 19 sati.
Podsjetimo, Kino kustos program je Art-kina u sklopu kojeg osoba iz javnog života preuzima ulogu kustosa filmskog programa i široj javnosti predstavlja film kojeg osobno smatra iznimno značajnim ili važnim za gledanje. Riječka će rektorica, kao i svi kino kustosi Art-kina dosad, dati uvod u projekciju i objasniti publici zašto je odabrala upravo ovaj film.

Sastavljen od povećeg glumačkog ansambla koji predstavlja čitav dijapazon sudbina, osobnosti i zanimanja, smještenih u Los Angeles, radnja filma Kratki rezovi prati nekoliko dana u životu devet parova i njihovih rođaka i prijatelja čiji se životi ukrštaju na najrazličitije načine, često nesvjesni posljedica koje su njima izazvane.
Film je baziran na kratkim pričama i jednoj pjesmi Raymonda Carvera, američkog pisca s kultnim statusom. Ipak, treba naglasiti kako je Carver bio samo početna ideja, a redateljev cilj sa suscenaristom Frankom Barhydtom dati prikaz široke panorame narativnih linija ispresijecanih kratkim rezovima kako bi se stvorila potrebna filmska dinamika; postupak sličan onome što ga je primijenio u Nashvilleu (1975.), s tom razlikom da su u country prijestolnici sve priče kružile oko istog događaja, dok je fokus u Kratkim rezovima raspršen i više nalikuje jazz improvizaciji, a jedina dodirna točka svim likovima jest mjesto zbivanja radnje – Los Angeles.

Film je na Mostri 1993. godine osvojio glavnu nagradu, Zlatnog lava, kao i nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara, a sveobuhvatna odluka žirija bila je čitavom ansamblu, sastavljenom od 30 glumaca, dodijeliti zajedničko priznanje – Nagradu za najbolju glumu.

Snježana Prijić-Samaržija (Rijeka, 1964) diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1988. godine. Filozofiju je magistrirala 1992. godine na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine. Bila je zaposlena kao srednjoškolska profesorica filozofije i logike u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka te politike i gospodarstva i etike u Prvoj sušačkoj gimnaziji i Medicinskoj školi u Rijeci. Od 1999. sveučilišna je profesorica na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, a od 2017. rektorica je Sveučilišta u Rijeci. Predmeti interesa su joj epistemologija, filozofija politike i etika.
Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaz na projekciju slobodan je članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina te svim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2023.
Prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. od dana 29.11.2023.godine ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, i to od ponedjeljka do petka od 6:30-19:30 sati, a subotom od 7:30-16:30 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti i putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže