Povežite se s namaU četvrtak, 01. rujna 2016 godine, u prostorijama Hrvatske demokratske  zajednice u Rijeci, kandidati HDZ-a VIII. izborne jedinice za zastupnike u Hrvatski sabor predstavili su zdravstveni program HDZ-a.

Zlatko Tomašić (zamjenik je predstojnika Klinike za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra u Rijeci), 3. na listi HDZ-a u osmoj izbornoj jedinici,  istaknuo je kako je objedinjavanje Kliničkog bolničkog centra Rijeka na početku 21. stoljeća nužno za riječko i hrvatsko bolničko zdravstvo:

“Ovo je povijesni dan za Rijeku – svečanim otvaranjem radova u nazočnosti ministra Nakića, napokon je započela  realizacija izgradnje novih objekata bolnice na lokalitetu Sušak za potrebe ginekologije i pedijatrije. Osobno ću svoju energiju i znanje upotrijebiti kako bi se navedeni projekt i ostvario, obzirom da je unaprjeđenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj jedan od primarnih razloga zašto sam se uključio u politički život kao liječnik. 16 godina nije bilo političke volje da se projekt riječke bolnice ostvari, i zato je važno da saborski zastupnici iz ovoga kraja budu ti koji će inzistirati na ubrzanju radova.”

Tomašić je istaknuo kako se HDZ Andreja Plenkovića zalaže za solidaran zdravstveni sustav:

„Privatizacije zdravstva neće biti, HDZ s zalaže na jasnu podjelu privatnog i javnog zdravstva. Zdravstvo mora biti  dostupno svim građanima, neovisno o njihovom imovinskom statusu. Dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti niti će biti penalizacije za nehitne pacijente u hitnim bolničkim prijemima“, završio je Tomašić objasnivši kako uz rast BDP-a nema opravdanog razloga opterećivati građane. Također je dodao kako se HDZ u svom programu zalaže za Provest ćemo mjere za sustavno smanjenje nepotrebnih troškova,  te unaprijeđenije i racionalizacija rada zdravstvenih ustanova.“

Marija Bukvić (profesor i predavač, radi u Medicinskoj školi u Rijeci, na Fakultetu Zdravstvenih studija u Rijeci te na Veleučilištu  u Karlovcu) izrazila je zabrinutost zbog problema nekontroliranog odljeva liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika u inozemstvo što već sada narušava kvalitetu zdravstvene zaštite: “Kao osobu koja je većinu radnog vijeka provela u KBC- Rijeka, a trenutno radim kao profesorica na obrazovanju budućih medicinskih djelatnika, izrazito me brine podatak kako je unatrag manje od dvije godine KBC Rijeku napustilo 159 mladih medicinskih sestara, radiologa,  fizioterapeuta i ostalih djelatnika.  Radi se i o mladim ljudima, ali i o  ljudima srednje dobi koji svoj profesionalni put i život vide inozemstvu, a ne u Republici Hrvatskoj zbog problema s kojima se ovdje suočavaju. Sve to prijeti ugrožavanju zdravstvenog sustava u cjelini.”

“Proaktivnim  stimulirajućim  mjerama  zaustavit  ćemo  daljnji  odljev  zdravstvenih  djelatnika  u  inozemstvo.  Subvencionirat  ćemo  stambene  kredite za  rješavanje  stambenog  pitanja  medicinskih  djelatnika; i liječnika i sestara. Osigurati  ćemo   novčane potpore za rad u manje razvijenim područjima. Povećat  ćemo  broj  polaznika  viših  i  visokih  škola   zdravstvenog  usmjerenja  te  omogućiti  izobrazbu  povećanog  broja  zdravstvenih   stručnjaka  svih  profila  s  osiguranim  daljnjim  stručnim  usavršavanjem.   Ovim mjerama zaštitit ćemo naš zdravstveni sustav, kako bi osigurali kvalitetne zdravstvene usluge dostupne svima. To se sve može postići, Hrvatska ima ljude, ima i sredstava, ima potencijal, samo ga moramo znati koristiti.”