Povežite se s nama

Gradski odbor najveće oporbene stranke u Hrvata i jedine vječne opozicije u gradu na Rječini jučer je izabrao deset kandidata od kojih će nekolicina biti na konačnoj listi kandidata Domoljubne koalicije u osmoj izbornoj jedinici.

U skladu sa svojim renomeom konzervativne stranke, na HDZ-ovoj listi nema većih iznenađenja. Radi se većinom o dobro poznatim imenima, isluženim kadrovima stranačkim aparatčicima i osobama na čiji glas stranački čelnici uvijek mogu računati u unutarstranačkim obračunima. Uz tek pokoji izuzetak.

Iz izvora bliskih stranačkom vodstvu doznajemo da se radi o Lucijanu Vukeliću, Vesni Buterin, Hrvoju Buriću, Tei Čaljkušić-Mance, Teu Božaniću, Josipu Rupčiću, Tomislavi Zečević – Pedić, Kristijanu Staničiću, Marijanu Bačiću i Ani Čančarević.

 “Na dnevnom redu bila je jedna jedina tema – prijedlog kandidata koji će gradski odbor Rijeke predložiti županijskom odboru potom središnjici u Zagreb. Rasprava je protekla bez povišenih tonova. Prvi puta da se otvoreno, konstruktivno i demokratično na gradskom odboru raspravljalo o kandidatima za listu, do sada se uvijek sastavljala u Zagrebu. Sada ide po načelima supsidijarnosti, to je taj novi HDZ”, rekao nam je naš sugovornik iz vrha gradske organizacije.

Iako je svaki član gradskog odbora mogao slobodno predložiti svog kandidata o čemu se glasalo prema najnaprednijim demokratskim načelima, neslužbeno doznajemo da je lista već odavno sastavljena u stranačkoj središnjici na Jadranskom trgu. Nakon što listu popune imena stranačkih prvaka Olega Butkovića i Garija Cappellija, istarskih HDZ-ovaca i kada se zbrinu svi koalicijski partneri iz marginalnih stranaka za koje nitko ne zna da postoje na listi će se naći tek troje s ovog popisa.

Lucijan Vukelić, najveći je dobitnik stranačkog preslagivanja. Predsjednik riječkog HDZ-a i poznati ortoped gotovo je siguran putnik za Markov trg iako je za njega predviđeno tek sedmo ili osmo mjesto na listi Domoljubne koalicije. Znanstvena fantastika reći ćete. No ipak, kako u HDZ-u očekuju pobjedu na parlamentarnim izborima i kako nositelja liste Olega Butkovića čeka ministarsko mjesto, izvjesno je da će njegovo mjesto u saborskim klupama zauzeti čovjek od najvećeg mu povjerenja – Lucijan Vukelić. Tako će se prema najavama Vukelić ni kriv ni dužan naći u udobnoj fotelji na Markovu trgu.

Lucian

Nekadašnja gradska vijećnica koja svoju političku praksu trenutno odrađuje u Županijskoj skupštini, Tomislava Zečević – Pedić može se nazvati jedinim pravim osvježenjem. Mlada profesorica u Osnovnoj školi Belvedere ima već mnogo iskustva u politici. Zapaženi nastupi za govornicom riječkog Gradskog vijeća i Županijske skupštine priskrbili su joj mnoge simpatije stranačkih kolega. Posebno onih koji odlučuju o pozicioniranju kandidata te će se ona vjerojatno naći na visokom četvrtom mjestu koje bi prema optimističnoj računici i notornom D’Hondtu moglo voditi u sabor.

Tomislava

Najveće iznenađenje na ovom popisu definitivno je Teo Božanić koji bi se trebao naći na trinaestom mjestu. Najmlađi vijećnik u riječkom parlamentu svojim je osebujnim stilom prilikom nastupa za govornicom stekao nadimak “mali Burić” i tako zaradio simpatije brojnih HDZ-ovaca očaranim “velikim Burićem.” Uživa povjerenje fantomske Akademske zajednice HDZ-a i nadaleko poznate Mladeži. Božanić je vrlo ambiciozni mladi lav riječkog HDZ-a, a prema vlastitim riječima ova kandidatura bila bi mu samo vjetar u leđa za buduće dosege. Vojnik svoje stranke, kako se nazvao u nedavnom intervjuu za naš portal, očekuje da bi na idućim lokalnim izborima trebao biti kandidat za zamjenika riječkog gradonačelnika.

Teo

Božanićeve ambicije mogla bi uništiti još jedna mlada nada HDZ-a. Dvadesetčetverogodišnja Ana Čančarević bila je prijedlog samog Lucijana Vukelića, ako je vjerovati našim izvorima. Kako je dobro poznato da je Vukelić produžena ruka Olega Butkovića, ne treba biti iznenađen ako se na listi među četrnaest kandidata za sabor, umjesto Božanićevog nađe ime ove mlade političarke. Čančarević je članica Savjeta mladih Grada Rijeke, magistrica primarnog obrazovanja i diplomantica političke akademije HDZ-a. Istaknutiji članovi HDZ-ovog podmlatka, Sonja Deronja i Ivan Jakšić odbili su prijedloge da se njihova imena nađu na kandidacijskoj listi jer “nisu spremni za takav korak”, ali Čančarević je smiono prihvatila prijedlog kandidature. Uz podršku Vukelića i stranačkog vrha, Čančarević bi na veliku scenu mogla stupiti na idućim lokalnim izborima. Hoće li “malog Burića” u vijećničkim klupama zamijeniti “mala Kolinda” kako joj tepaju stranački prijatelji, vidjet ćemo za dvije godine.

Gubitnici ovog igrokaza koji je izveden na jučerašnjoj sjednici Gradskog odbora HDZ-a su mnogi. Vesna Buterin, bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke i bivša saborska zastupnica u vrijeme stolovanja Ive Sanadera nije “po guštu” novih stranačkih šefova. Josip Rupčić i Hrvoje Burić po ocjenama stranačkih čelnika, kompromitirani su i njihova bi kandidatura bila štetna po ugled stranke. Ugledna oftalmologinja Tea Čaljkušić-Mance nije poznata u širim društvenim krugovima i tek se treba dokazati stranačkom vodstvu, dok Marijan Bačić, gubernator Gornje Vežice i Kristijan Staničić, bivši predsjednik uprave LRH nisu ozbiljno ni razmatrani.

U ponedjeljak, nakon sjednice Županijskog odbora HDZ-a znat će se imena svih četrnaest kandidata koje će amenovati Tomislav Karamarko. Poznavajući lik i djelo izglednog hrvatskog premijera možemo reći kako će situacija biti obrnuta. Županijski odbor će u ponedjeljak izglasati listu koju je sastavio Tomislav Karamarko. Iako na listi ima doktora, magistara i profesora, na njoj nedostaje onoga najvažnijeg. Ljudi koji su svojim političkim radom doprinijeli Rijeci i našoj regiji. Za to će riječki HDZ morati preuzeti odgovornost. No, glasačima i simpatizerima HDZ-a to nije važno. Njih će uvijek biti od 10 do 15 % i svojoj stranci omogućiti barem dva saborska mandata. Hoće li to biti Livio iz Grožnjana, Marko iz Nerezina ili Željko iz Rijeke. Važno je samo da je Hrvat, katolik, domoljub i da u pola noći zna pet ključnih točaka HDZ-ovog programa: poljoprivreda, energetika, turizam, reindustrijalizacija Hrvatske….poljoprivreda apsolutno…dakle poljoprivreda, energetika, turizam…digitalizacija i…govorili smo nešto o tome.