Povežite se s nama

Vijećnici HDZ-a Ivona Milinović i Josip Ostrogović na konferenciji za medije osudili su izjave SDP-ove koalicije kako vijećnici Srednjeg bloka i HDZ-a nisu dorasli funkciji vijećnika.

„Naš zahtjev da se raspravlja o poduzećima u vlasništvu grada, Vojko Obersnel je stavio u koleraciju s raspravom pod prijetnjom kalašnjikova, te mogu samo izraziti žaljenje za ovakvim javnim nastupom gradonačelnika. Nažalost, ovakve izjave nisu neočekivane od čovjeka koji svom stranačkom predsjedniku poručuje da čita bajke poput Carevog novog ruha, očigledno svog omiljenog štiva u kojem je lako pronaći poveznice između cara iz bajke i našeg gradonačelnika, jer car je u Rijeci već odavno gol“ istaknuo je Ostrogović.

Ostrogović je istaknuo žaljenje što umjesto da se uhvati posla, Vojko Obersnel je svoju ulogu u projektu Rijeka prijestolnica kulture očigledno shvaća kao ulogu stand up komičara.

„Ovim putem poručujem gradonačelniku da su vijećnici HDZ-a itekako odgovorno shvatili svoju ulogu jer su ih građani Rijeke izabrali upravo iz razloga što je Rijeka postala grad neispunjenih obećanja i nerealiziranih projekata. Demagoški je optuživati vijećnike novog saziva Gradskog vijeća da će biti odgovorni za propast projekata, a svjedoci smo da za vrijeme kada je Obersnel imao potpunu kontrolu nad vijećem propali projekti nisu realizirani iako su utrošena ogromna financijska sredstva u njihovu pripremu“.

Vijećnica Ivona Milinović je također osudila izjave SDP-ove koalicije te smatra kako su izjavom da većinu vijećnika Gradskoga vijeća naziva nedoraslima, uvrijedili i birače „Nazivati većinu vijećnika Gradskoga vijeća nedoraslima, SDP vrijeđa gotovo 63 posto birača koji su dali svoje povjerenje listama HDZa i Srednjega bloka jer upravo oni odlučili na izborima da nemaju više povjerenje u SDPovu koaliciju. Podsjećam kako je 24.364 građana dalo glas HDZu i listama s kojih dolaze vijećnici Srednjega bloka, u usporedbi 14. 922 glasova koje je dobila lista SDP-ove koalicije. Također, činjenica da su vijećnici SDPove koalicije uglavnom protiv inicijativa prenošenja pojedinih ovlasti s gradonačelnika na Gradsko vijeće, upućuje da su upravo oni ti koji nisu spremni preuzeti političku odgovornost, i odgovornost rada u Vijeću, već žele nastaviti kako su navikli svih ovih godina – bespogovorno provoditi prijedloge izvršne vlasti, i njihovog velikog vođe Vojka Obersnela.“

Milinović je istaknula kako SDP-ova koalicija opstruira rad i postizanje konsenzusa oko prijedloga izmjena Statuta i Poslovnika o radu Vijeća. „Mi smo spremni biti konstruktivni i biti kao vijećnici partner izvršnoj vlasti, ali ne i produžena ruka izvršne vlasti koja će provoditi volju gradonačelnika bez razgovora i konsenzusa. „

Za kraj, vijećnici HDZ-a su poručili Obersnelu da ukoliko se uistinu ne boji rasprave o poslovanju komunalnih poduzeća i trgovačkih društava, neka samoinicijativno podnese pojedinačna izvješća Gradskome vijeću. U suprotnom, vijećnici će iskoristiti poslovničko pravo te tražiti to od Gradonačelnika u obliku zaključaka Vijeća. Oni smatraju kako građanke i građani imaju pravo pratiti poslovanje gradskih tvrtki, jer to direktno utječe na kvalitetu njihovog života, na račune koje plaćaju Energu i Čistoći, obzirom da visina računa ovisi o poslovanju tvrtki u pitanju.

Na upit novinara je li vrijeme prošle sjednice Gradskog vijeća prilagođen Petri Mandić (MOST), obzirom da je ona član i Županijske skupštine, a koja se održava isti dan, odgovorili su kako je sazivanje sjednica u ingerenciji predsjednika Vijeća, Tihomira Čordaševa, te kako bi njemu trebali postaviti to pitanje.

Na novinarski upit misle li da je moralno da pojedinci sjede u više fotelja, tj u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću, Milinović i Ostrogović su istaknuli kako nije na HDZ-u da se miješa u unutarnju politiku drugih političkih stranaka. Međutim, naglasili su da je unutarnja politika HDZ-a da gradski i općinski vijećnici ne mogu istovremeno biti i vijećnici u Županijskoj skupštini, jer, osim što se trude disperzirati funkcije među svojim članovima, smatraju kako jedna osoba ne može kvalitetno obavljati posao na više funkcija, navodi se u priopćenju riječkog HDZ-a.