Povežite se s namaVeć tradicionalno, riječki judaši posjećuju Kodokan Judo Institut u Tokyu. Ovogodišnji posjet okupio je ekspediciju od 20 judaša od kojih 17 iz Rijeke, 2 iz Zagreba te 1 iz Bihaća. Posjet je imao prvenstveno naglasak na svakondevnom usavršavanju i treninzima juda s najboljim svjetskim majstorima, ali i bogati program obilaska značajnih mjesta prvenstveno povezanih uz judo, povijest ali i znamenitosti Japana.  Obišli smo mjesto rođenja juda, stari budistički hram Eisho-Ji, posjetili smo grob Jigora Kana, osnivača juda, kao i čuveni grob 47 samuraja u hramu Sekgaku-ji, ali i poznate kvartove u Tokyu (Asakusa, Harajuku, Shinjuku…).

Judo program obuhvaćao je treninge dva puta dnevno te predavanje o povijesti juda. Kodokan Judo Institut, izgrađen još 1958. godine, na kojem se sve navedeno i odvijalo, sastoji se od dvije zgrade (5 i 8 katova), namijenjenih isključivo za vježbanje, smještaj sportaša i administrativne poslove. Glavna dvorana nalazi se na 7. katu i veličine je preko 700 m2. Zgrada Kodokana neposredno je smještena uz Tokyo dome, čuveni sportski centar.

Riječka ekipa sastavljena od 17 članova se tijekom vikenda 02. i 03. 07. uputila i na osvajanje najvećeg i najpoznatijeg vrha u Japanu, planine Fuji. Nakon 5 sati penjanja svi članovi su se uspjeli popeti na sam vrh (3.776 metara nm). Ekspedicija je u svom usponu prenoćila na posljednjoj stanici (3400 m), te u ranim jutarnjim satima svjedočila jednom od najljepših izlazaka Sunca. Spavanje na takvoj visini, također je poseban doživljaj uz snažan fijuk vjetra. Spavaonice su podijeljene u odjeljke za po 5 osoba, a japanska preciznost i čistoća dominiraju i u takvoj baraci . Bilo je kriznih situcija pri samom uspunu, ali ne što se kondicije tiče, već lošeg vremena koje nas je zateklo pred sam vrh. Uz  judo moto ”Uzajamnim pomaganjem u zajednički napredak”, ekipa je složno raspodjelila opremu i toplu robu te uspješno savladala sve nedaće.

Treba napomenuti da je ekspedicija bila sastavljena od djece uzrasta između 13 i 15 godina (najmlađi član, Vedran Šaponja, ima  samo 8 godina).

Česti pogledi prema vrhu ispunjavao nas je neopisivim osjećajem zadovoljstva. Hodati iznad oblaka, prespavati i gledati veličanstveni izlazak Sunca, doživljaj je koji se nikada ne zaboravlja. Povratak s Fujija bio je istim putem jer je druga staza zbog lošeg vremena bila zatvorena ali i zahtjevnija zbog strmine staza.

Posjet Japanu sadržavao je i prijateljsku razinu jer smo, kao već tradicionalni gosti, zaista lijepo i respektabilno primljeni, a domaćinima su uručeni prikladni promotivni pokloni i delicije našeg kraja. Navedenom prijemu prisustvovao je i veleposlanik Hrvatske u Japanu, gospodin Dražen Hrastić, poručuju iz judo kluba Rijeka u svom priopćenju za medije.