Povežite se s nama


Kardiološki tim Zavoda za kardiovaskularne bolesti sa sušačkog lokaliteta KBC-a Rijeka u protekla dva dana uspješno je liječio tri bolesnice s teškom bolesti mitralnog zalistka (mitralnom insuficijencijom ili mitralnom regurgitacijom). Radi se o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj. Standardni način liječenja bolesti ovoga zalistka, koji se nalazi između lijeve srčane pretklijetke i lijeve klijetke je klasična kardiokirurška operacija na otvorenom srcu s otvaranjem prsnog koša.

Ako takva operacija nije moguća zbog visokog kirurškog rizika kod starijih bolesnika s teškim tegobama, slabim srcem i brojnim drugim pridruženim bolestima i stanjima, tada se koristi ova minimalno invazivna procedura, u svijetu nazivana MitraClip. Ova vrhunska procedura provodi se u svrhu smanjenja tegoba, bolje daljnje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika.Također, smanjuju se česte ponovne hospitalizacije zbog zatajivanja srca, a koje pak nastaju kao posljedica “propuštanja” navedenog zaliska (povratnog mlaza krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku), što nepotrebno opterećuje rad srca kao crpke i slabi ga.

Prva tri MitraClip zahvata u Hrvatskoj izveo je kardiološki tim u sastavu: dr. David Gobić, dr. Tomislav Jakljević, dr. Ivana Smoljan i dr. Aleksandra Šustar.

Kardiološke sestre instrumentarke bile su Ružica Višnjovski, Morena Kvaternik, Pavica Stanišić, i Iva Capan. Anesteziološki tim sačinjavali su dr. Jozefina Šuljić-Plazibat, dr. Jurica Juranić i dr.
Dino Mijatović.