Povežite se s nama


Riječki košarkaš Filip Tončinić na privremenom radu u KK Vrijednosnice Osijek statistički je drugi najbolji igrač Prve hrvatske košarkaške lige. Ovaj 212 cm visoki centar u sezoni 2014/2015. Odigrao je 16 utakmica pri čemu je ostvario prosjek od 21.38 postignutih koševa po utakmici što ga je dovelo na prvo mjesto ispred Rančića, Glavinića i Vitalija. Također, treba naglasiti da je Filip ostvario odličan statistički “skor” u ostalim pokazateljima. Drugi je po skokovima (prosjek 8.13 po utakmici) i šesti po blokadama (prosjek 0.83 po utakmici).

Prosjek asistencija, ukradenih lopti, slobodnih bacanja i šuteva za tri poena nešto mu je slabiji, no to nije utjecalo na konačan poredak prema indeksu učinkovitosti na kojem je Filip Tončinić drugi (22.88) iza Alkarovog Tonija Vitalija (23.00).

Valja naglasiti kako statistika Hrvatskog košarkaškog saveza zbog pogreške u obradi podataka nije Filipa uvrstila u službeni poredak. Prema pravilima HKS-a nužno je da igrač odigra najmanje 75 % utakmica da mu statistički učinak bude važeći. Filip je odigrao 16 od mogućih 19 utakmica pri čemu je zadovoljio i taj kriterij.

Ovaj 30-godišnji Riječanin ponikao je u KK Kvarner 2010 nakon čega je četiri godine proveo u američkoj sveučilišnoj košarci gdje je branio boje Texas A&M-CC. Igrao je u Siriji (Al Wahda) i na dalekom istoku za japanskog prvoligaša Sendai 89ers. Nakon povratka u Europu igrao je na Kosovu u KB Drita Gjilan. U A1 ligi već je branio boje KK Zadar gdje mu je trener bio poznati slovenski stručnjak Aleš Pipan. Zanimljivo je da je u posljednjem kolu osnovnog djela A1 lige njegov matični KK Kvarner pobijedio KK Vrijednosnice Osijek, klub u kojem trenutno igra. Filip je u toj utakmici bio najučinkovitiji igrač gostiju te je ubacio 17 poena.

Iako je njegova momčad zauzela pretposljednje mjesto na ljestvici, Filipove igre i ovaj izvrstan učinak nisu prošli nezapaženo, pa bi svoju karijeru uskoro mogao nastaviti negdje u inozemstvu.