Povežite se s nama

Genetskim inženjeringom u Centru za proteomiku Sveučilišta u Rijeci napravljeno je “pametno” živo cjepivo koje se pokazalo i dokazalo učinkovitim protiv raznih patogena, pa čak i tumora. Cjepivo je napravljeno na temelju citomegalovirusa (virus iz porodice herpesa), a idući je korak u ovom vrijednom znanstvenom projektu rad na izradi takvog cjepiva na temelju ljudskog citomegalovirusa. No to nipošto nije najava da stiže “cjepivo protiv tumora” jer, kako kaže i voditelj spomenutog centra prof. dr. Stipan Jonjić, bilo bi nekritično nešto takvo predvidjeti, a pogotovo obećati, piše Večernji list.

“Mi smo, naravno, ovo svoje otkriće prijavili kao patent i pokušavamo naći partnere koji bi na tom principu razvijali humana cjepiva. Put do toga je dalek i ovisi o ishodu naših pretkliničkih istraživanja. Pokušavamo se organizirati i uključiti u međunarodne i nacionalne programe kako bismo u sklopu tih multicentričnih istraživanja napravili još i konkretnije pomake”, govori prof. Jonjić, inače prvi hrvatski znanstvenik koji je dobio projekt Europskog istraživačkog vijeća.

Određene procese/testove napravili su na laboratorijskim miševima i s mišjim virusom herpesa te dokazali da cjepiva na temelju mišjeg citomegalovirusa štite od raznih patogena i mogu poslužiti kao protutumorsko cjepivo.

“Treba istaknuti da su eksperimentalna istraživanja na životinjama nezamjenjiva, ali da rezultati ne daju izravan dokaz da bi takvo cjepivo radilo u ljudi. Budući da je bez pretkliničkih istraživanja praktički nemoguće raditi takva istraživanja na ljudima, mi smo nastavili s istraživanjima na mišjem modelu, ali koristeći genetički modificirani humani citomegalovirus – nastavlja prof. Jonjić. Modificirani virus o kojem govori napravili su tako da su zapravo kreirali takozvane humanizirane miševe. To su pak miševi kojima su transplantirane humane matične stanice zbog čega je moguće u njih rekonstruirati imunološki sustav čovjeka i pratiti njegovu reakciju na cjepivo”, kaže Jonjić za Večernji list.