Povežite se s namaInovacije su ono što nedostaje i u znanosti i u gospodarstvu. Shvatili su to i u riječkom KBC-u u kojem u posljednje dvije godine postižu brojne uspjehe u tom području. Nakon što su uspješno iskoristili 3D printer u neurokirurgiji, sada su razvili i operativnu metodu za pretilost, javlja HRT.

Hrvatska je sve više zemlja pretilih, uglavnom mladih osoba s kardiovaskularnim i drugim bolestima. Zato je barijatrijska ili kirurgija debljine sve traženija. Samo operacijama na probavnom traktu trajno se rješava ekstremna pretilost i njezine posljedice. Riječka bolnica u takvim zahvatima prednjači, a prva je u Hrvatskoj izvela i operaciju kod pacijenata s usporenim pražnjenjem želuca.

Zbog učestalih povraćanja i mučnina ne mogu funkcionirati u svakodnevnom životu. Takvim bolesnicima inducirano je postavljanje želučanih stimulatora koji potiče pražnjenje želuca. Ugradili smo ih nekoliko s vrlo dobrim rezultatima koji ljudima mijenjaju život, kaže doc. dr. sc. Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju.

Provode se i najmodernija dostignuća medicine u području kardiologije. Na riječkoj neurokirurgiji već dvije godine izrađuju se prilagođeni kralješci 3D printom koji se u posljednje vrijeme primjenjuju i kod planiranja operacija krvnih žila mozga.

Riječki liječnici umnogome prednjače u Hrvatskoj pa i u transplantaciji crijevne mikrobiote. Jednostavan i jeftin zahvat koji spašava živote. Video prilog iz HTV-ovog Dnevnika možete pogledati ovdje.