Povežite se s nama

Vijesti

Riječki nadbiskup mons. Uzinić prestao koristiti biskupski grb i ukinuo titule svećenicima

Objavljeno

naRiječki nadbiskup mons. Mate Uzinić poslao je jučer, u ponedjeljak, dopis svim javnim pravnim osobama Riječke nadbiskupije da je prestao koristiti biskupski grb te da u crkvenim prostorijama ne stavljaju više njegov portret ili sliku te da se u međusobnoj komunikaciji više neće koristiti počasni nazivi poput „velečasni“, „don“, „monsinjor“. Tako se više ni njega neće trebati oslovljavati s „preuzvišeni“, tj. nazivom kojim se titulira biskupe i nadbiskupe.

Tu je odluku mons. Uzinić donio, kako piše, „polazeći od želje da pojednostavljivanjem službene unutarcrkvene korespondencije, koju je potrebno uskladiti s potrebama današnjice te u većoj želji da nasljedujemo duh evanđeoske jednostavnosti“. I prema njoj se ubuduće „u međusobnoj unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće koristiti počasni naslovi, kao što su velečasni, don, prečasni, monsinjor i sl., nego ćemo se međusobno oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo i razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo“, piše mons. Uzinić, dodajući kako se time ne dira u pravo svakoga da u privatnoj korespondenciji zadrži i koristi one naslove koji mu po pravu pripadaju, javlja Večernji list.

„U duhu ove odluke također vas obavještavam da sam prestao koristiti biskupski grb i da u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati portret ili sliku riječkog nadbiskupa, nakon što se skine portret ili slika riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića. U službenim prostorijama dovoljno je da bude križ, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portret ili slika pape, čiju službu, kao i svoju i sebe samoga, preporučujem u vaše molitve, obećavajući vam svoju molitvu i blizinu“, napisao je mons. Uzinić, koji je nedavno i službeno preuzeo upravljanje Riječkom nadbiskupijom. Točnije, papa Franjo 11. listopada umirovio je riječkog nadbiskupa mons. Ivana Devčića, prihvativši njegovo odreknuće od nadbiskupske službe i za njegovog nasljednika postavio riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže