Povežite se s nama

Ako se pita članove riječkog ogranka SDP-a u subotu malo iza 18 sati najveća oporbena stranka u Hrvatskoj dobit će trećeg predsjednika stranke od osnutka. Zlatko Komadina nesumnjivo je uvjerljivi favorit pred dosadašnjim predsjednikom, bivšim predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Iz razgovora s tzv. “običnim” članovima koji se sutra spremaju izaći na stranačka birališta može se shvatiti da Zoran Milanović u Rijeci nema nikakve šanse. Tome idu u prilog i događaji na nedavnoj Izvještajno-tematskoj konvenciji kada su SDP-ovci birali delegate za nacionalnu Konvenciju koja će se održati 17. travnja. Za delegate se kandidiralo gotovo 70 članova, a izabrano je njih 36. Apsolutno svi izabrani članovi što javno, što prešutno podržali su kandidaturu Zlatka Komadine za predsjednika SDP-a. Neslužbeno doznajemo da iza Komadine stoji i čitav Forum mladih te Forum seniora, najstarijih članova stranke.

Kandidaturu aktualnog župana Primorsko-goranske županije javno su podržali mnogi ugledni članovi stranke: Erik Fabijanić, Marina Medarić, Walter Volk, Loris Rak, Vojko Braut, Marko Mataja-Mafrici i mnogi drugi.

Nasuprot njima, kandidaturu Zorana Milanovića su od riječkih SDP-ovaca podržali su samo saborski zastupnici Željko Jovanović i Ana Komparić Devčić.

 Znakovito, oko podrške bilo kojem od kandidata nisu se izjašnjavali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović te saborska zastupnica Sandra Krpan.

Pokušali smo dobiti izjave viđenijih SDP-ovaca. Svima smo postavili ista pitanja: Kako predviđate rezultate izbora za predsjednika SDP-a na nacionalnoj razini? I Kako će SDP izgledati u ponedjeljak?

matijević

Predsjednik riječkog Foruma mladih SDP-a Sanjin Matijević (#timKomadina) rekao je: “Vjerujem da će većina članova izabrati Zlatka Komadinu jer je on osoba koja donosi promjene i u pogledu promišljanja politike i u pogledu stranačkoga rada. Kako god ovi izbori završili, uvjeren sam da će SDP iz njih izaći još jači i još bolji. Stranku čine svi njeni članovi i ideje koje zastupa, a to je i osnovna misao Zlatka Komadine. Kandidata su dva, ali stranka je jedna i siguran sam da će tako i ostati.”

jovanovic, zeljko

Saborski zastupnik Željko Jovanović (#timMilanović): “Hvala na ponudi, ali odlučio sam ne komentirati u medijima prognoze oko izbora.”

Vuk Prica

Vuk Prica, gradski vijećnik (#timKomadina): “Nakon što sutra prebrojimo glasove uvjeren sam da će barem 55% članova svoju podršku dati Zlatku Komadini. A što će to značiti za stranku i nas kao članove? U samoj stranci trenutno nedostaje komunikacije. Odluke se donose s vrha, mišljenje baze se ne uvažava, organizacije se raspuštaju, Statut se proizvoljno tumači. Upravo to će se promijeniti nakon ovih izbora.”

AKD

Iznimno srdačna i susretljiva gradska vijećnica i saborska zastupnica Ana Komparić Devčić (#timMilanović) bila je suprotnog mišljenja: “Mislim da će biti 60 -40 za Zorana Milanovića. SDP kao strana ima taj luksuz da može birati između dva jaka kandidata. Prednost dajem dosadašnjem predsjedniku. Mislim da se će SDP ostati ovako jaka stranka i nakon izbora. Mi smo svi SDP-ovci i nama treba biti preokupacija politička borba s HDZ-om, a ne međusobna prepucavanja. Do toga sigurno neće doći.”