Povežite se s nama

Vijesti

Riječki srednjoškolci tradicijskom brodogradnjom napravit će pasaru

Objavljeno

na
U sklopu provedbe Projekta Zaštite, promocije i turističke valorizacije jadranske pomorske baštine – ARCA ADRIATICA u kojem je vodeći partner Primorsko-goranska županija, dio projektnih aktivnosti se odnosi i na organizaciju Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina, posebno radionica tradicijske brodogradnje. Nositelj realizacije ovog projektnog zadatka je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre (Tradicijska jedra Kvarnera i Istre) čiji voditelj je prof. dr. sc. Robert Mohović. Radionice tradicijske brodogradnje se provode u Tehničkoj školi Rijeka. Nastavnici/medijatori su profesorice Marija Marač i Ljiljana Domazet), dok su provoditelji radionica brodograditelji Loris i Josip Rubinić.

U sklopu Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina odnosno radionica tradicijske brodogradnje gradit će se nova pasara duljine 4,20 m, a prema nacrtima tradicijske pasare iz tridesetih godina 20. st.

Prema Planu i programu provedbe radionica tradicijske brodogradnje, u petak, 16. listopada 2020. godine u radioni Tehničke škole Rijeka, profesori, brodograditelj i učenici prezentirali su polaganje kobilice pasare koja će se graditi u sklopu Akademije.

U ime vodećeg partnera Primorsko-goranske županije prisutne je pozdravila pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Melita Raukar istaknuvši razvoj zajedničkog turističkog proizvoda koji valorizira, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu. Voditelj Koordinacije udruga prof. dr. sc. Robert Mohović naglasio je kako je ovaj događaj vrlo značajan sa stanovišta očuvanja i revitalizacije naše pomorske baštine, posebno stoga što se u novije vrijeme vrlo rijetko grade nove barke.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram