Povežite se s nama

Vijesti

Riječkim medicinskim fizičarima odobren projekt vrijedan gotovo milijun kuna

Objavljeno

na
Projekt vrijedan 123.000 eura (923.000 kuna) kojeg su osmislili fizičari sa Zavoda za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka, prihvaćen je za izvođenje na samom kraju 2021. godine od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Riječ je o projektu vezanom za primjenu fizike u dijagnostici i liječenju korištenjem radioaktivnih izotopa: Implementing an Advanced Quality Assurance and Quality Control Programme in Nuclear Medicine.

Na novom velikom međunarodnom priznanju riječkim medicinskim fizičarima na čelu s pročelnikom Zavoda za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja izv. prof. dr. Slavenom Jurkovićem, u srijedu 22. prosinca je čestitao i ravnatelj KBC.a Rijeka prof. dr. Alen Ružićistaknuvši da o njihovoj izvrsnosti i međunarodnoj prepoznatljivosti svjedoči činjenica da je to ukupno sedmi projekt IAEA vezan za primjenu fizike u medicini koji se u posljednjih petnaestak godina izvodi u KBC-u Rijeka i značajno doprinosi napretku rutinskog rada i dobrobiti pacijenata.

Fizičari sa Zavoda su u proteklih 5 godina imali i iznimnu znanstvenu produkciju objavivši više od 25 znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima te su izlagali na više od 35 međunarodnih skupova medicinskih fizičara. Zavod za medicinsku fiziku je ustrojbena jedinica KBC-a Rijeka u kojoj trenutno djeluje 10 medicinskih fizičara na poslovima primjene fizike u dijagnostici i liječenju iz područja radijacijske onkologije, nuklearne medicine te dijagnostičke i intervencijske radiologije. Za međunarodnu prepoznatljivost izvrsnosti primjene fizike u medicini ostvarene u KBC-u Rijeka, Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja je dobio i godišnju nagradu Grada Rijeka za 2020. godinu.

Prijava novog projekta je u proteklih dvije godine prošla kroz nekoliko faza vrednovanja, od one na nacionalnoj razini pa do više međunarodnih recenzija u IAEA, a suvoditelji projekta su Dea Dundara Debeljuh,mag. phys. i izv.prof.dr.sc. Slaven Jurković. U svrhu šire primjene rezultata projekta kao suradna ustanova u njegovom izvođenju je izabrana Opća bolnica Pula s kojom Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja posljednjih godina surađuje na osiguranju kvalitetne, odgovorne i sigurne uporabe ionizirajućeg zračenja u medicini.

Zanimljiva je činjenica da će, u najvećoj mjeri uzrokovano odgođenim projektnim aktivnostima zbog globalne pandemije SARS-CoV2, Zavod u 2022. voditi tri aktivna projekta IAEA iz svakog od područja njihova djelovanja: Establishing Centres of Competence for Quality Assurance/Quality Control in Diagnostic and Interventional Radiology (suvoditelji doc. dr. Petra Valković Zujić i izv. prof. dr. Slaven Jurković) kao zajednički projekt s Kliničkim zavodom za radiologiju KBC-a Rijeka, Verifying Intensity Modulated Radiotherapy Treatment Dose Delivery — Method Development, Standardization and Implementation through a National Audit (suvoditelji dr. sc. Đeni Smilović Radojčić i izv. prof. dr. Slaven Jurković) i ranije spomenuti Implementing an Advanced Quality Assurance and Quality Control Programme in Nuclear Medicine. Važno je napomenuti da je iz budžeta do sada izvođenih projekata nabavljena više milijuna kuna vrijedna oprema, kao i da su svi rezultati i provedena znanstvena istraživanja implementirani u rad Zavoda vezan za poslove i zadatke primjene fizike u KBC-u Rijeka. Time je ostvaren značajan doprinos kvaliteti uporabe ionizirajućeg zračenja u dijagnostici i liječenju pacijenata u KBC Rijeka.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže