Povežite se s namaVijest da će Rijeka 2020. godine ponosno nositi titulu “Europska prijestolnica kulture” svojedobno je oduševila veliku većinu građana. No, s protokom vremena počela su se postavljati mnoga pitanja, a sve je i više onih koji su nezadovoljni načinom funkcioniranje novoosnovane tvrtke Rijeka 2020 koja je u gradskom i županijskom vlasništvu.

Sve češće pune prostor u medijima zbog prilično velikih plaća i honorara, umjesto da to čine kvalitetnim kulturnim projektima. Odlučili smo stoga provjeriti koliko će ove godine Rijeka 2020 potrošiti na plaće zaposlenih, a iznos nije baš mali… U to, prema svemu sudeći, nisu uračunati nemali iznosi koji su isplaćivani za honorare vanjskim suradnicima.

“U trgovačkom društvu Rijeka 2020 trenutno je zaposlena 21 osoba. Planiraju se daljnja zapošljavanja do kraja ove i tijekom iduće godine. Svi ugovori o radu u Društvu sklapaju se na određeno vrijeme, s obzirom na to da su sva zapošljavanja vezana uz provedbu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Izmjenama i dopunama financijskog plana poslovanja Društva iz srpnja ove godine, planirani su rashodi za plaće u iznosu od 2.748.052 kuna, a koje se financiraju iz sredstava Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture”, stoji u odgovoru koji smo primili. Iz toga proizlazi da je prosječni trošak godišnje plaće po zaposlenom okvirno 131 tisuću kuna, odnosno oko 11 tisuća kuna mjesečno.

Plaća direktorice u razini s ministarskom plaćom

Direktorica tvrtke, Emina Višnić, može pohvaliti iznimno visokim primanjima. Mjesečno se za njezinu plaću izdvaja oko 29 tisuća kuna (brutto), malo više od 15 tisuća kuna netto, što je na razini nekih ministara u Vladi Republike Hrvatske, ali i intendanta u HNK-u Ivana pl. Zajc. No, osim redovne plaće, Višnić koristi i neke dodatne povlastice kao što su službeni automobil (Suzuki Swift) i naknada za najam stana od 3.715 kuna mjesečno, ali ima tu i povlastica koje nije odlučila iskoristiti.

“Direktorica ima pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad u iznosu od 50% kojeg nije koristila, bez obzira na to što je odradila veliki broj prekovremenih sati. Ima pravo i na korištenje računalne opreme za potrebe posla (računalo i prateća oprema) koje je Društvo osiguralo. Direktorica ima pravo i na mobitel, ali trenutno koristi vlastiti uređaj”, nadodaje se u odgovoru koji smo primili.

“Projekt Europske prijestolnice kulture vrijedan je 50 milijuna eura (od toga je 30 milijuna eura namijenjeno za program, marketing i vođenje projekta, a 20 milijuna za infrastrukturu), i njegova realizacija podrazumijeva ne samo organizaciju najkvalitetnijeg tima za provođenje, nego i angažman niza suradnika koji će tijekom procesa raditi na projektu na različite načine – privremeno, povremeno ili stalno. Već sada su u projekt, što neposredno što posredno, uključene mnoge riječke snage.

Financiranje projekta je višestrano, a njegovi benefiti za čitavu zajednicu mogu biti nemjerljivo veći od ulaganja no to ovisi o obostranoj spremnosti na suradnju, kako od strane neposredno angažiranog tima tako i od strane građana najrazličitijih dobnih skupina i profesionalnih orijentacija. Osobe koje trenutno rade na projektu kao uži tim za provedbu, uključivo i direktoricu Društva Rijeka 2020, osigurale su Rijeci ovu prestižnu titulu i to prijavnom knjigom koju je najboljom ocijenio neovisni europski žiri stručnjaka”, smatrali su iz Grada Rijeke potrebnim istaknuti ovom prilikom.