Povežite se s nama

Mozaik

Rijeka bogatim programom obilježava Europsku noć istraživača

Objavljeno

na
U prostorijama Odjela za biotehnologiju na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno riječko izdanje ovogodišnje Europske noći istraživača, koja će biti održana u petak, 28. rujna 2018. od 17 do 22 sata u Tower Centru Rijeka.

Riječka Noć istraživača dio je projekta Techno-Past Techno-Future: European Researchers’ Night, sufinanciranog  sredstvima programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Noć istraživača bit će održana istovremeno u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci. Događanje na nacionalnoj razini koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a na lokalnoj razini Sveučilište u Rijeci.

Svoje će znanstvene aktivnosti u Noći istraživača na zanimljiv način građanima predstaviti znanstvenici Sveučilišta u Rijeci s: Odjela za biotehnologiju, Odjela za matematiku, Tehničkog fakulteta, Pravnog fakulteta i Građevinskog fakulteta te Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije. Aktivnosti bit će raspoređene na 12 istraživačkih punktova, smještenih na tri kata Tower Centra. kako bi što više posjetitelja moglo dobiti informacije o znanstvenom radu i aktivnostima riječkih znanstvenika.

”Drago mi je da se danas nalazimo na Kampusu u zgradi sveučilišnih odjela, mjesto na kojem se znanost i događa. Zahvalna sam svim kolegama koji će izlagati, Tower Centru koji nam pruža prostor te kolegicama iz Centra za EU projekte koje rukovode ovim projektom. U vrijeme kada se neka znanstvena dostignuća žele poljuljati i relativizirati, želimo odaslati jasnu poruku kako znanost nema alternative i kako za znanost ni nebo nije granica. Znanost, odnosno znanje koje ona daje, može nas spasiti i zaštititi i to je potka ovog nacionalnog projekta, koji će biti održan u 4 hrvatska grada. Prošloga je tjedna projekt na nacionalnoj razini najavljen u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje je riječki program posebno pohvaljen. Vrijednost riječkoga dijela projekta prelazi 200 tisuća kuna. Nakon, danas već pomalo daleke 2013. godine, ponovno samo odabrali Tower Centar Rijeka kao prostor održavanja događanja, upravo kako bi znanstvenici došli građanima, a ne da građani moraju dolaziti k nama. U ovom će bogatom programu dakako biti naglasak na prirodne znanosti, no bit će i zanimljivih predstavljanja iz društvenih znanosti. Znanost je uistinu jako uzbudljiva i može biti vrlo zabavna te se nadamo da će mladi, koje ovdje očekujemo kao buduće studente, ali i znanstvenike, idućeg petak u Toweru to i samo uvidjeti”, izjavila je, otvarajući konferenciju rektorica Prijić Samaržija.

Prorektor Ružić dodao je kako se na događanju očekuje barem 5.000 posjetitelja, još jednom zahvalio Tower Centru Rijeka, kao partneru, ali i Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koji su pružili veliku podršku u promociji ovog projekta. ”Promocija je iznimno važan element ovog projekta, kojem je cilj popularizacija znanosti, a tu nam značajne partnere predstavljaju i mediji koji će odaslati poruke javnosti”, zaključio je.

”Nadam se da ćemo biti dobri domaćini projekta i da će Noć istraživača privući brojne posjetitelje i približiti znanost građanima, posebno najmlađima. Pobrinut ćemo se da naš centar u to doba bude pun posjetitelja”, kazao je Saša Brusić, voditelj marketinga Tower Centra Rijeka te dodao kako će u to vrijeme biti organiziran i popularni Late Night Shopping.

Nikolina Ivanović iz Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci predstavila je nagradu igru koja će za građane biti organizirana u sklopu događanja. ”Osmislili smo prigodne poklon-pakete, uz koje će, u svakome od tri izvlačenja biti izvučen i jedna značajni poklon: bon od 500 kuna u knjižari, MicroBit kit za programiranje i tablet. Cilj za posjetitelje bit će obići što  više istraživačkih postaja. U zabavnom dijelu programa zabavljat će nas Eni i Vjeko, zvijezde televizijskih emisija ”The Voice” i ”A strana”. Program će voditi dvoje studenata s Radija Sove”, najavila je te zaključila kako će Noć istraživača u Toweru zasigurno biti noć za pamćenje.

Prof. Saša Zelenika najavio je sadržaj svoje postaje: ”Pokazat ćemo načine napajanja senzora iz okoline, a koji služe za upravljanje pametnim gradovima. To npr. može biti mala turbina uronjena u Rječinu. U građevinarstvu se npr .takvi senzori koriste za precizno mjerenje daljine. Širokom paletom pokusa i demonstracija želimo zainteresirati širu publiku, a posebno djecu te će većina ljudi na postajama biti mladi znanstvenici i studenti”.

Prof. Vera Gradišnik predstavila je postaju na kojoj će biti predstavljen početak i razvoj korištenja svjetlosti od prvih fenjera do LE dioda i biosenzora, kao i različiti oblici zračenja svjetlosti.

Doc. Željko Svedružić predstavio je postaju naziva ”Mikroskop protiv superračunala” na kojoj će biti pokazano kako se superračunalo može koristiti u razvoju i izradi lijekova. Ovdje se radi o multidisciplinarnom području – spoju informatike i medicinske kemije.

Doc. Andrea Švob kazala je kako će na njihovim, ”matematičkim” postajama biti predstavljen ”vremeplov” šifriranja”, odnosno bit će pokazano kako su stari Rimljani prenosili šifrirane poruke, kako funkcionira QR kod, kako ”sakriti” sliku, odnosno vizualno šifriranje. To će se odvijati na jednom ”matematičkoj” postaji, dok će na drugoj biti organizirana zanimljiva matematička radionica: trikovi s kartama, sudoku, zavezivanje čvorova…

Doc. Nela Malatesti predstavila je ”malu radionicu kozmetike”, na kojoj će biti objašnjene mnoge, inače teško razumljive, formule; formule koje se koriste i u razvoju i istraživanju lijekova.

Dr. Tamara Martinović najavila je radionicu na kojoj će biti pokazano kako stare zgrade drže korak s vremenom, odnosno na koji način kemijski procesi utječu na građevinske materijale i njihov trajanje.

Doc. Rozi Andretić Waldowski najavila je pokuse s vinskom mušicom. Istaknula je kako je vinska mušica vrlo značajan organizam kao model na kojemu se ispituju bolesti, jer ona ima gene slične ljudskima. Može se npr. koristiti i kao model za ispitivanje ovisnosti o drogama.

Za kraj konferencije, rektorica Prijić Samaržija istaknula je obim i značaje ovoga projekta koji se održava u preko 300 europskih gradova. ”Hvala još jednom svim partnerima, a  medije pozivam da nam pomognu u promociji ovog događanja. Građane pozivam da nam se pridruže idućeg petka, 28. rujna u 17 sati, jer će se te noći u Toweru, jamčim, najbolje provesti!”, zaključila je rektorica.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram