Povežite se s nama


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, pročelnikom za kulturu Ivanom Šararom i direktoricom Rijeka 2020 Eminom Višnić, primio je danas zamjenika gradonačelnika austrijskog grada Linza  Detlefa Wimmera koji je u posjetu Rijeci. Zamjenik gradonačelnika Wimmer bit će večeras u HNK Ivana pl. Zajca  gost na Svečanoj akademiji u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, a sudjelovat će i na sutrašnjoj blagdanskoj procesiji.

U razgovoru s zamjenikom gradonačelnika Linza riječki gradonačelnik podsjetio je da je suradnja dvaju gradova, temeljena na gospodarskim odnosima Luke Rijeka i koncerna Voest-Apline iz Linza, bila uspostavljena prije više desetljeća te da su međusobni odnosi obnovljeni u proljeće 2002. godine kada je bilo  organizirano predstavljanje potencijala riječke luke u nekoliko austrijskih gradova, pa tako i u Linzu. Za današnjeg razgovora dogovoreno je da će gradska uprava Linza pomoći uspostavljanju gospodarskih veza između Rijeke i Linza, posebno uspostavljanju ponovne poslovne suradnje Luke Rijeka i koncerna Voest-Alpina, s ciljem povrata roba toga koncerna na riječki prometni pravac.

Poseban naglasak u današnjim razgovorima bio  je na projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture koji povezuje dva grada jer je Linz, zajedno s Vilniusom, 2009. godine bio europska prijestolnica kulture, a Rijeka će to biti 2020. godine. Zamjenik gradonačelnika Wimmer  istaknuo je veliku želju Linza za suradnjom u projektu Rijeka – EPK pri čemu je posebno naglasio da je Linz spreman svoja iskustva u organizaciji i načinu provođenja projekta podijeliti s Rijekom te je pozvao predstavnike Rijeka 2020. da posjete Linz. Kao izuzetno važno u organizaciji programa EPK Wimmer je istaknuo projekte, aktivnosti i stvaralačku energiju  koje traju i u godinama nakon godine u kojoj grad nosi titulu Europske prijestolnice kulture što je, istaknuo je i gradonačelnik Obersnel, i u Rijeci ocijenjeno značajnim.

Predstavljajući riječki projekt Europske prijestolnice kulture Emina Višnić i Ivan Šarar  istaknuli su kako je razmjena iskustava i mogućnost suradnje s Linzom itekako korisna za Rijeku te su pozvali da se se Linz uključi u  neke od planiranih programa Rijeka – EPK što je zamjenik gradonačelnika Linza sa zadovoljstvom prihvatio.

Linz je treći grad po veličini u Austriji (200.000 stanovnika) i glavni grad pokrajine Gornje Austrije.