Povežite se s nama
Delegacija Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom posjetila je Hercegovačko-neretvanski kanton i Grad Mostar.

Tom prigodom održani su sastanci s premijerom Kantona Nevenkom Hercegom i mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem. Kako je Mostar krenuo u kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture, tema razgovora bila su upravo iskustva PGŽ i Grada Rijeke u kandidaturi Rijeka EPK 2020, ali i teme iz području turizma i suradnje mostarskog i riječkog sveučilišta.

Župan Komadina istaknuo je da je važno stvoriti političku stabilnost. Ona stvara preduvjete gospodarskog napretka i razvoja s ciljem da bi se stvorila radna mjesta i zaposlili ljude, a mladi ostali.

“Mi podržavamo europski put BiH i mislimo da je upravo njeno što brže članstvo u EU ključ rješavanja nekih pitanja koja se sada zbog unutrašnjopolitičkih razloga ili izbora multipliciraju, nekad često i bez razloga. U međuvremenu važno je ljudima u mjestima gdje žive realizirati projekte i programe. Ponudili smo suradnju na kandidaturi Mostara jer on je sličan Rijeci po multikulturalnoj i multikonfesionalnoj priči koju treba istaknuti kod kandidature za EPK. Tu je i suradnja dvaju sveučilišta koja traje na raznim planovima – turističkom i medicinskom”.

Župan je također istaknuo mogućnost zajedničke kandidature na projektima EU prekogranične i transgranične suradnje.

“Mi kao članica EU mogli bi s vama surađivati jer je PGŽ sa Slovenijom i Italijom realizirala dosta projekata dok još nismo bili u EU. Važno je što prije učiniti tu koheziju te sredstvima iz fondova povećavati razvoj, da nema disbalansa razvijenosti, a time bi ljudi ostali u svojim mjestima. Moramo što prije raditi i što više napraviti”, zaključio je župan.

Predsjednik kantona Nevenko Herceg pohvalio je dosadašnju suradnju s hrvatskim županijama.

“Nadam se da ćemo intenzivirati suradnju i s Primorsko-goranskom županijom, jednom od najrazvijenijih u Hrvatskoj. Ovo je bila prilika da župana upoznam sa stanjem, ne samo u našoj županiji nego i u BiH. Razgovarali smo o nizu tema: suradnji u kulturi, turizmu te posebno u suradnji na IPA projektima. Tu smo već konkretizirali neke stvari. Govorili smo i o kandidaturi grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture”, rekao je Herceg.

Gradonačelnik Bešlić istaknuo je važnost iskustava Rijeke u aplikaciji za Europsku prijestolnicu kulture i izrazio želju da Riječani Mostaru budu supervizori u dokumentaciji prije aplikacije jer žele uspjeti. Također je spomenuo mogućnost povezivanja riječke zračne luke s mostarskom, što je ideja koja se rodila tijekom ovog sastanka. Potez je to koji bi zasigurno mnoge zanimao, no detaljnijih informacija o tome zasad ipak nema.

Delegacija županije u sklopu službenog putovanja prisustvovat će i koncertu Mješovitog pjevačkog zbora Kulturno-umjetničke udruge “Jeka Primorja” u Sarajevu.