Povežite se s nama

Vijesti

Rijeka predvodi po digitalizaciji u Hrvatskoj, a zbog Autotroleja su opet bile kolone ljudi?

Objavljeno

na


Početak školske godine ponovno je stvorio ogromne gužve ispred prodajnih mjesta Autotroleja, a ove godine to je bilo još znatno zabrinjavajuće zbog epidemije koronavirusa.

Vijećnik Predrag Miletić (Lista za Rijeku RI) je kazao tijekom sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke kako je nedavno Rijeka bila domaćin cITy upgrade konferencije o digitalnom razvoju, na kojoj je ponovljena teza da je Rijeka prvi grad po spremnosti za digitalnu transformaciju. Dana 4. rujna mogao se vidjeti red za kupnju pokaznih karata koji se protezao od Autotroleja do Mrtvog kanala. Ako je teza da je Rijeka predvodnik digitalne tranzicije pitao je zašto učenici ne mogu kupiti kartu elektronskim putem.

Gradonačelnik Obersnel je odgovorio ne radi se o tezi nego činjenici utvrđenoj putem velikog istraživanja Savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u kojoj se analizira stupanj digitalne razvijenosti 20 najvećih hrvatskih gradova i koje je pokazalo je da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj po spremnosti za digitalnu transformaciju.

Na digitalnoj transformaciji treba još raditi i to je bila tema okruglog stola u Rijeci. Gotovo sve ono što je u isključivoj nadležnosti Grada može se napraviti elektronskim putem. Gradonačelnik je kazao da se i karta Autotroleja može kupiti putem interneta, a može se kupiti i na kioscima. Problem je izdavanje novih karata onima koji se upisuju prvi put i taj upis moraju nečim dokazati. To je nemoguće bez potvrda škola. Tražili smo od Ministarstva obrazovanja da nam dopuste da koristimo bazu podataka, odnosno njihovu e-maticu. Od MUP-a smo dobili suglasnost za korištenje njihove baze. Da smo imali podatke iz e-matice, ne bi učenici trebali donositi potvrde. Upravo je na okruglom stolu u Rijeci dogovoreno da će se taj problem aktualizirati i dobiti mogućnost korištenja i te baze podataka i time omogućiti da se i nova karta kupi elektroničkim putem.

Problem je što neke institucije baze podataka ljubomorno čuvaju u svom okruženju. Nema nikakvog razloga da ovlaštene osobe jedinice lokalne samouprave nemaju uvid u određenu razinu pristupa podacima. Informacije o mjestu stanovanja, kućnoj adresi, podaci da je neko dijete upisano u srednju školu trebaju biti dostupni lokalnoj samoupravi”, odgovoorio je Obersnel.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram