Povežite se s nama





Opće je poznato da okrugli rođendani zaslužuju velike proslave. Prva riječka hrvatska gimnazija primijenila je to nepisano pravilo pa je u sklopu svoje 390. obljetnice odlučila upotpuniti slavljenički program brojnim događanjima koja će prethoditi velikoj svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Jedno od njih je i prvi književni festival u prostorijama Škole organiziran u tjednu od 13. do 16. studenog 2017., a pod nazivom „Rijeka riječi“.

Ova hvalevrijedna i nesvakidašnja manifestacija financirana je iz programa Javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a za cilj ima približiti mladima lokalnu književnu scenu i potaknuti interes za čitanjem domaće literature izvan okvira školske lektire. Projekt je ostvaren u suradnji s neformalnom književnom skupinom Ri Lit čiji su članovi bili gosti Gimnazije. Skupine učenika koje su čitale djela odabranih autora , zajedno sa školskom knjižničarkom Sandrom Vidović te profesoricama hrvatskog jezika Natašom Kuzmar Colnar i Jasnom Radoičić spretno su moderirali razgovore u trajanju od dva školska sata.

U ponedjeljak, 13. studenog, Festival je otvorio Davor Mandić, riječki novinar i pisac čiji je roman „Đavolja simfonija“ oduševio one koji su ga čitali, ali i zainteresirao ostatak okupljenih u školskoj knjižnici. Upoznavanje sa svijetom znanstvene fantastike u hrvatskoj i riječkoj književnosti priuštio je Zoran Krušvar, gost drugog dana. Srijeda je bila poseban dan Još jednom književnom susretu prethodila filmska projekcija tri kratka filma mladog redatelja Marka Šantića, ujedno i bivšeg učenika Prve riječke hrvatske gimnazije u Art kinu Croatia. Dva filma socijalne tematike i komedija za kraj bila su pun pogodak ako pitate učenike koji su se ondje zatekli. Nakon projekcije uslijedio je i razgovor s redateljem slovenske adrese, ali riječkih korijena.

U popodnevnim satima školsku knjižnicu posjetio je Enver Krivac, nagrađivani pisac, ali i glazbenik koji je pozvao sve ljubitelje literarnog izričaja, ali i one koji ga žele poboljšati ili usavršiti da se ne libe doći na radionice pisanja koje i sam vodi. Iako je uobičajeno da dame imaju prednost, jedina gošća književnih susreta Tea Tulić, sebe i svoje stvaralaštvo predstavila je u četvrtak, posljednjeg dana Festivala. Nakon ugodnog razgovora i druženja s književnicom uslijedilo je neformalno zatvaranje festivala. Čitanje za javnost okupilo je učenike Gimnazije, ali i drugih škola zajedno s ostatkom Ri Litovaca gdje su se naizmjenično čitala prozna i poetska djela već oformljenih riječkih autora, ali i mladih pisaca Riječke gimnazije. Činjenica da je spomenuto čitanje potrajalo i nakon završetka nastave može vam odati koliko je cjelokupni događaj bio zanimljiv i s kolikim je oduševljenjem prihvaćen.

Predivna priča koja se proteklog tjedna kovala u školskoj knjižnici nije bila uzaludna i bilo bi šteta da ne postane dio tradicije kako u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji tako i drugim školama. Svi koji su kroz srednjoškolsko obrazovanje pod utjecajem zastarjelog sustava izgubili ljubav prema čitanju, mogu se složiti da upoznavanje s lokalnom književnom scenom neupitno može probuditi makar i tračak nade u svakome od nas da ćemo mu se jednoga dana s radošću i potpuno neopterećeno vratiti. „Rijeka riječi“ nedvojbeno će dobiti zeleno svjetlo za proširenje svoga korita i širenje rukavaca u raznim smjerovima.