Povežite se s namaDanas je na konferenciji za medije u vijećnici Grada Rijeke predstavljen Rijeka Trails, novi zajednički projekt turističkih zajednica Rijeke i riječkog prstena – Kastva, Viškova, Čavli, Bakra, Klane, Jelenja, Kraljevice i Kostrene. Rijeka Trails i pripadajuću web stranicu i brošuru predstavili su Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke i Marina Jurić, direktorica Turističke zajednice općine Viškovo i koordinatorica projekta Rijeka trails.

Projekt Rijeka Trails obuhvaća trideset uređenih šetnica i raznovrsnih planinarskih staza Rijeke i prstena. Pametno osmišljena mreža šetnica grada Rijeke, kojom je moguće obići najveće gradske znamenitosti, nastavlja se na neke od poznatijih planinarskih staza Riječkoga prstena. Gradska se šetnja na takav način lako pretvara u šetnju stazom uz more, izletničko pješačenje šumskim putevima ili pak ozbiljno osvajanje planinskih vrhova s kojih se vidi cijeli Kvarner. Brojnost smjerova i odredišta oko Rijeke i Riječkog prstena, kao i kvalitetnih sadržaja uz staze, jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce i iskusne planinare.

Snalaženje šetnicama i planinarskim stazama Rijeke i prstena bit će još jednostavnije uz pripadajuću web stranicu na adresiwww.RijekaTrails.com i brošuru koju će se moći pronaći na svim info punktovima turističkih zajednica Rijeke i prstena. U obje publikacije moguće je pronaći sve staze na jednom mjestu uz detaljne informacije o svakoj od njih, a na mrežnoj stranici se mogu naći i najave svih aktualnih organiziranih šetnji, planinarskih pohoda, trail ili trekking utrka.

Projekt Rijeka Trails sufinanciran je od strane Primorsko-goranske županije i Hrvatske turističke zajednice, a u realizaciji projekta, pored Turističkih zajednica Riječkog prstena, sudjelovali su i gradovi i općine Riječkog prstena.

Sljedeća organizirana šetnja na rasporedu je već ovaj vikend, u subotu 27. svibnja, a šeće se od Trsata do Plumbuma u 9 sati ispred Svetišta Majke Božje Trsatske. Trasa duga 6,7 km obuhvaća pet staza: Stazu hrasta i kadulje: Trsat – Sveta Ana (2 km), Stazu jasena i šipka: Sveta Ana – Sveti Križ (0.75 km), Stazu klena i sljeza: Sveti Križ – Gornja Vežica (1.5 km), Stazu bora i vrijeska: Gornja Vežica – Podvežica (0.75 km) te Stazu koprivića i ružmarina: Podvežica – Plumbum (1.5 km), a šetnja će ukupno trajati oko 3:10 sati.

Šetnju vode članovi PD HPD Učka Rijeka – predsjednik Matija Perić, Milan Katalinić i Ajša Ahel te Ilija Blatančić. Svi šetači moraju imati na sebi prikladnu obuću (tenisice) te ponijeti dovoljno vode.