Povežite se s namaNakon više od 1600 godina središtem Rijeke ponovo je odjekivao rimski pozdrav. Manifestacija je svoju premijeru doživjela na pet lokacija.

Manifestacijom Rimski dan u Rijeci željelo se skrenuti pozornost na projekt kojim Slovenija i Hrvatska zajedničkim snagama istražuju i obnavljaju rimski obrambeni zid – Claustra Alpium Iuliarum. U pitanju je najveći vojno-obrambeni sustav kasnorimskih zidina, izgrađen u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od barbara, napose Vizigota. Upravo se Principij, jedna od lokacija manifestacije, nalazi na području nekadašnjeg vojnog zapovjedništva južnog dijela Claustre, čije su se zidine, utvrde i postaje protezale preko Kalvarije, Jelenja, Klane i Prezida, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Italije.

Građani Rijeke i gosti (a bilo ih je poprilično!) mogli su se 6. lipnja na jedan dan vratiti antičkim korijenima Rijeke, naselju Tarsatici na području današnjeg Starog grada i životu njenih stanovnika. Brojni su Riječani izrazili zadovoljstvo što se konačno počinje vrednovati taj dio grada i vrijedna kulturna baština.

Bazarigov prolaz bio je zasigurno najveseliji, uz vođene radionice i igre, kroz koje su djeca mogla osvojiti i neke nagrade. Na Koblerovom trgu, odnosno za ovu priliku starorimskoj tržnici, nudili su se slatki zalogajčići, spravljeni od voća u kojem su Rimljani najviše uživali, te predstavljali stari zanati, poput kovača, lončara, izrade košara, mlinara i klesanja kamena. U nekima od njih građani su se mogli okušati i sami, dok su najmlađima puno zanimljiviji bili za njih prilagođeni kompleti luka i strijele te štitovi. Na ovoj se lokaciji u nekoliko navrata održala i prodaja robova, koju su građani popratili sa zanimanjem, a poneki su se odvažili i uključiti u dražbu.

Principij, uređen od strane studenata Katedre za scenografiju i fotografiju Akademije primjenjene umjetnosti, prikazao je scenu iz života bogatijeg sloja – patricija – koji su blagovali na triklinijima. Tijekom čitavog dana svi koji su to htjeli mogli su napraviti rimsku frizuru, pa i mirisati kao Rimljani. Principij je bio i polazišna točka rute kojom su u više navrata prodefilirali impresivni rimski legionari, a koja je uključivala i trg Grivicu te Kalvariju. Njihove su mimohode i demonstracije više borbenih formacija pratili svi uzrasti, a na nekima su im se građani i pridružili u podugačkoj koloni. Iznimna fizička spremnost i uigran nastup praćen ritmom bubnja ostavljali su čak i lagano zastrašujuć dojam nekoć najmoćnije vojne sile svijeta. Iste one sile koja je upravo iz nekadašnje Tarsatice organizirala obranu Rimskog carstva, ali i kretala na pohode prema istoku.

Čitava kolona Rimljana u nekoliko je navrata prošetala i riječkim Korzom, a da se građane podrobnije informira o manifestaciji brinuli su se interpretatori, svaki s pričom vezanom uz mjesto na kojem se nalazi. Vjerojatno najveće zanimanje bilo je ono za rimsku gastronomiju. Nudila su se jela spravljena po antičkim recepturama, a moglo se kušati i vino s medom. Okupljeni su se složili, kako po tom pitanju Rimljani uopće nisu živjeli loše, dapače. u program su se posebnom ponudom jela i pića uključili i ugostitelji u Starom gradu.

Projekt “Claustra” traje od siječnja prošle do rujna ove godine, a vrijedan je 604.200,48 eura, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU. Vodeći partner u projektu je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, dok su ostali partneri Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Udruga Žmergo te Primorsko-goranska županija, koja sudjeluje sa 102.325,20 eura. Manifestacija Rimski dan u Rijeci koncipirana je i izvedena od strane agencije Libra, posredstvom koje su u programu sudjelovali Dioklecijanova Legija iz Splita, Udruga za očuvanje baštine Andautonija iz Šćitarjeva, Poetovio LXIX – Društvo za rimsko zgodovino in kulturo iz Ptuja te Udruga Stari zanati iz Koprivnice.

U nastavku projekta, tijekom srpnja i kolovoza na području Primorsko-goranske županije bit će postavljena izložba o Claustri i to u Rijeci, Opatiji i Klani.