Povežite se s nama

Mozaik

Rimska noć na Claustri i ove godine donosi bogati program

Objavljeno

naŽelite vidjeti kako su izgledali vojnici u kasnoj antici? Što su oni ovdje branili? Ili koje se životinje skrivaju u našoj šumi?

U sklopu projekta Claustra+ 31. kolovoza 2019. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju Rimsku noć na Claustri gdje se možete družiti s rimskim vojnicima i arheolozima i upoznati živi svijet koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum čije se zidine protežu od Rijeke do Posočja u Sloveniji.

Događanja će oživjeti rimsku povijest obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum na lokaciji rimskog obrambenog zida, na lokalitetu Za Preslikom u Studeni te upoznati posjetitelje s danas živućim svijetom koji taj sustav okružuje na malo udaljenijoj lokaciji na Gumancu.

Na lokalitetu Za Presikom u Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje skasnoantičkim vojnicima iz Slovenije (KD Vespesjan) i Italije (Legio I Italica) u vojničkom kampu uzobrambeni zid sustava Claustra Alpium Iuliarum. Mladi će moći zaigrati rimske igre za djecu kao što suTerni lapilli, Omilla, Orca, Trigon te povlačenje užeta koje će organizirati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i kulturno društvo Vespesjan. Bit će predstavljen i dokumentarni film oClaustri udruge Žmergo, a posjetitelji će upoznati i antičke zanate i običaje te, budu li željeli, samiizraditi svoju fibulu. Kako bi više saznali o Claustri organizirat će se arheološko vodstvo arheologa Ranka Starca koji će posjetitelje provesti po lokalitetu te prirodoslovno vodstvo muzejske pedagoginje MarteBlažević. Arheologinje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja i Jasna Ujčić Grudenić predstavit će i pomoći zainteresiranim posjetiteljima u odijevanju u odjeće kasnoantičkogvojnika.

Na lokalitetu Gumance posjetitelje očekuje čudesan svijet noćnih životinja koje okružuju otvorenu kršku zaravan Gumance na 850 m/nv, gdje će članovi udruge Jezero educirati prisutne o noćnimpticama uz demonstraciju pera i gvalica te osluškivanje glasanja sova, dok će vanjski suradnik Vedran Slijepčević, dr. vet. med., održati edukativni program uz demonstraciju različitih suvremenih metodamneinvazivnog istraživanja te korištenja opreme za hvatanje, manipulaciju i praćenje velikih zvijeri. Uzugodnu šetnju i priču, u intimnoj atmosferi, posjetitelji će moći uživati u delicijama pripremljenimaprema rimskim receptima. Više o programu na stranicama muzeja.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram